Původem česká antivirová firma AVG vstupuje na americkou burzu

Společnost AVG Technologies se chystá k úpisu svých akcií na New York Stock Exchange. Původně česká firma se stala světovým vývojářem antivirového programu. Pokud by se jí podařilo prodat jednu akcii za 16 až 18 dolarů jak plánuje, stoupla by tržní hodnota celé společnosti na jednu miliardu dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

„Zájem o akcie technologické společnosti by mohl být na newyorské burze docela solidní,“ domnívá se analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. „AVG je známá firma na svém trhu mezi antivirovými programy, takže by investory nalákat mohla,“ dodal na Rádiu Česko.

Připomněl, že například už nyní se obchodují akcie společnosti Symantec, která patří ke konkurentům AVG a donedávna se obchodovala i firma McAfee. „Tu následně sice převzal Intel, ale také patří k největším jménům na antivirovém trhu,“ doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úpisu akcií AVG na americké burze jsme na Rádiu Česko mluvili s analytikem společnosti Cyrrus Ondřejem Moravanským.

Společnost AVG chce na americké burze získat prodejem svých akcií 165 milionů dolarů. To je více než 3 miliardy korun. Analytik se domnívá, že jde o reálnou částku.

„Podle různých ukazatelů ocenění ta částka není až tak vysoká vzhledem k hospodaření AVG. Myslím, že může být upsaná celá emise a firma může tuto částku dostat,“ míní.

Druhá česká firma na burze v New Yorku

O vstup na americkou burzu zažádal také konkurent AVG, další česká technologická společnost Avast Software. Podle Moravanského má ale větší naději na úspěch AVG Technologies.

„Sice byla až druhá v pořadí, která tento záměr oznámila, ale Avast od oznámení, které přišlo ke konci loňského roku, neudělal žádný další krok. Takže AVG je s procesem úpisu už dál. A pokud investor získá akcie AVG, už nebude mít moc důvodů mít v potrfoliu i akcie firmy Avast, která je de facto na první pohled stejná,“ uvedl.

Důvod, proč si společnosti vybraly právě americkou New York Stock Exchange a ne třeba pražskou nebo varšavskou burzu, vidí analytik v tom, že jejich působnost je globální a chtějí také nalákat světové investory.

„AVG už také nemá vyloženě české vlastníky a firma je, stejně jako Avast, registrovaná v Nizozemí. Takže to, že směřuje na burzu celosvětového významu, je celkem logické,“ vysvětlil analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Martin Křížek, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme