Původní česká jablka vytlačují z obchodů barevnější odrůdy ze zahraničí

Módní trendy se nevyhýbají ani pěstování ovoce. Původní české druhy jablek přitom prohrávají souboj s konkurenty z Itálie, Polska, Ameriky nebo Nového Zélandu. Odrůdy jako Smiřické, Hájkova reneta nebo Přeloučský šišák tak už na pultech obchodů téměř nenajdeme.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přeloučský šišák

Přeloučský šišák | Foto: Zdena Koberová

České odrůdy prý přitom nejsou vůbec špatné. Například jablko Malinové holovouské, kdysi nejlepší druh v Evropě.

„Před sto lety vyhrálo výstavní soutěž ve Vídni. Je to české jablko a pochází z Holovous u Jičína. V současné době není tak líbivé, má stopku zasazenou nakřivo a není čistě červené,“ říká botanička Zdena Koberová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O staré české odrůdy jablek se zajímal Josef Kopecký

V kurzu jsou jablka větší, souměrnější a barevnější. Lidé často jednoduše nakupují očima. Osmdesát procent jablek prodají velké řetězce, které potřebují udržet stálou nabídku po celý rok.

„Potřebují jablko červené, zelené, žíhané a potom je už moc nezajímá to další,“ vysvětluje Jaroslav Nevole z východočeské ovocnářské unie.

Panenské české, Hájkova muškátová reneta nebo Přeloučský šišák se tak na pultech jen tak neobjeví. Roste jich málo a soutěž krásy prohrávají. Staré krajové odrůdy navíc potřebují normálně vysoký strom. A sadaři dnes nemají čas lézt po žebříku.

„Vše je potřeba dělat tak, aby se na to dosáhlo ze země nebo z nějakých plošin. Aby to bylo co nejintenzivnější, aby byly co nejvyšší výnosy. Jinak to není k uživení,“ říká Jaroslav Nevole.

Kvůli suchu přijdou pěstitelé jablek o miliony. Ovoce je malé a musí do moštáren

Číst článek

Módní trendy ale nevydrží věčně. U jablek se prý mění každých patnáct dvacet let.

Smiřické | Foto: Zdena Koberová

Jablka - spotřeba, cena, dovoz | Foto: Český rozhlas

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme