Původní dluhopisovou prohru změnila koalice ve vítězství

Stát nakonec nejspíš bude moci vydat nejnovější emisi dluhopisů za téměř 104 miliard korun. Vládní koalici se totiž podařilo využít procedurální chyby při řízení dopolední části schůze, a tak dluhopisový zákon přece jen v takzvaném prvním čtení ve sněmovně prosadila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslanci

poslanci | Foto: Česká televize

Jak Radiožurnálu potvrdil ministrfinancí Bohuslav Sobotka, jde o částečné krytí letošního rozpočtového schodku. "Využili jsme opomenutí řídícího schůze a takticky jsme tuto situaci dokázali využít ve prospěch vládního návrhu zákona," pochvaloval si ministr.

Co předcházelo?

Dopoledne sněmovna neschválila vládě návrh na vydání dluhopisů na krytí schodku letošního rozpočtu o jeden hlas. Přijetí zabránil nízký počet koaličních poslanců při hlasování.

Vzápětí ministr financí Bohuslav Sobotka oznámil, že stejný návrh zákona předloží znovu hned na březnové schůzi dolní komory. Původní neúspěch vlády s prosazením zákona označil Sobotka za "hlasovací nehodu" koaličních poslanců. "Situace není kritická vzhledem k tomu, že se nám podařilo v uplynulém roce schválit většinu starých dluhopisových programů" zdůraznil Sobotka a poznamenal, že je dostatek času na opětovné předložení návrhu zákonodárcům.

Předseda rozpočtového výboru a KDU-ČSL Miroslav Kalousek označil za chybu, že klub ČSSD nebyl při prvním hlasování kompletní. "Ten zákon musí být předložen znovu, protože i opozice ví, že schodek státního rozpočtu nelze krýt jiným způsobem. Jenom je možné, že se to celé prodraží," poznamenal Kalousek.

Ministr Sobotka současně Radiožurnálu řekl, že včera předběžně dojednaný kompromis o vodném, stočném i vstupenkách by koncem týdne mohl být koalicí stvrzen definitivně. Sněmovna by podle Sobotky mohla o nejnovější části reformy veřejných financí hlasovat příští týden:"Rozpočtový výbor schválil včera komplexní pozměňovací návrh a vůči tomuto budou navrhnuty určité korekce na základě jednání mezi koaličními poslaneckými kluby."

Milan Kopp, Jana Zemanová, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme