Placení hotovostí se stává minulostí. V české gastronomii se objevují restaurace s QR kódy

V Česku už je pár restaurací, kde k placení nepotřebujete číšníka. Na stole je nalepený QR kód a když si stáhnete do chytrého telefonu příslušnou aplikaci a objednáte jídlo a pití, tak už obsluhu nemusíte volat. V telefonu najdete svoji objednávku, cenu a pak stačí kdykoliv jedním klikem zaplatit a zmizet. Do e-mailové schránky vám vzápětí přijde účtenka.

Tento článek je více než rok starý.

Přeštice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

QR kód v čínské jídelně

QR kód v čínské jídelně | Foto: Bobby Yip | Zdroj: Reuters

Novinku si pořídilo několik podniků v Praze a okolí, ale třeba i minipivovar v městečku Přeštice asi 100 kilometrů od hlavního města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zavedeme vás do restaurace, kde nečekáte na účet ani vteřinu. K placení totiž nepotřebujete číšníka

„Do té aplikace se musíte zaregistrovat, chce to po vás e-mail, jméno a příjmení, informace o vaši platební kartě,“ popisuje Radiožurnálu Denisa Kolaříková, provozní v restauraci v Přešticích.

„Máme to tady nově, asi tři týdny. Bez placení nikdo neuteče, naše obsluha používá tablety, takže vidí, že je daný stůl zaplacený,“ dodává.

„Je to dobré hlavně, když spěcháte. Často tady chodím na oběd z práce, teď už nemusíte čekat. Objednáte si, zaplatíte, jdete,“ říká paní Eva, která restauraci navštěvuje. Tohle je podle ní hlavní výhoda QR, není třeba čekat. Tuto aplikaci ale zatím využívá jen kolem čtyřiceti restaurací. V téhle branži se novinky prosazují pomalu, říká šéfka asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Modernější metody

„Zatímco český host patří k nejpokrokovějším v Evropě ve využívání moderních technologií, gastroprovozy jsou trochu pozadu. Faktem ale také je, že řada těch řešení ještě není na trhu, nebo nejsou ve finální verzi, jsou příliš drahá nebo nekompatibilní s tím, co už daný provozovatel má,“ říká Svobodová.

Pražská firma použila naráz přes tisíc 3D tiskáren. Akce jí vynesla zápis v Guinessově knize rekordů

Číst článek

Platby pomocí QR vyvíjí Aleš Dynda. Ten je ale paradoxně v restauracích nevyužívá. „Myslím si, že mnohem větší perspektivu má platba kartou nebo pomocí mobilu, je to mnohem jednodušší než pomocí QR kódu. Alespoň prozatím u nás v Čechách,“ říká Dynda.

„U nás už to předběhly modernější metody. Někde se to možná chytlo, Čína je dobrým příkladem, tam se platí QR kódem všude,“ líčí Radiožurnálu další specialista na QR kódy Petr Dvořák.

V každém případě znalci nepochybují, že placení hotovostí je minulost a je pouze otázkou času, kdy úplně zmizí. Radost z toho ale nemá obsluha a to kvůli spropitnému. Při bezhotovostní platbě se zákazníkům do takzvaných dýšek moc nechce. Navíc se z nich platí DPH.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme