Rada ČNB rozhodne o tom, jestli i nadále udrží intervence vůči koruně

Bankovní rada České národní banky dnes projedná nastavení úrokových sazeb a bude rozhodovat také o tom, jestli bude pokračovat v umělém oslabování koruny. Ekonomové zatím nejsou jednotní v názoru, jak centrální banka rozhodne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Eva Odstrčilová

Podle odhadů většiny analytiků úrokové sazby zůstanou na nulové úrovni, stejně tak nechá bankovní rada beze změny závazek držet korunu nad hranicí 27 korun za euro.

„Zatím je nejbližší datum třetí čtvrtletí 2016. Je možné, že se ho centrální bankéři rozhodnou posunout až na začátek roku 2017,“ říká hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

„Nicméně přesto neočekáváme, že by kurz koruny posílil výrazně i po tom opouštění, protože banka jasně deklarovala, že bude bránit nějakému skokovému posílení koruny, ať to stojí, co to stojí,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na devizové intervence ČNB se ČRo Plus ptal bývalého viceguvernéra a nynějšího europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera

Devizové intervence zahájila Česká národní banka předloni v listopadu s cílem zabránit deflaci. Za jediný den se jí podařilo snížit kurz české měny z přibližně 25 korun a 80 haléřů na 27 korun za euro.

Většina větších podniků v Česku hodnotí umělé oslabení koruny spíše pozitivně. Intervence prý pomohly exportérům k vyšším ziskům a tím i k větší výrobě. Klesla nezaměstnanost a vzrostly mzdy.

Podle bývalého viceguvernéra a nynějšího europoslance za TOP 09 Luďka Niedermayera sehrály devizové intervence pozitivnější roli, než se na začátku zdálo.

„Uvědomme si, že před dvěma roky, když s tím centrální banka přišla, tak to vypadalo, že ta politika bude mít relativně krátkého trvání, třeba řekněme rok. A mezitím se stalo to, že ekonomický vývoj se docela změnil. To oživení, které tehdy banka a všichni analytici očekávali, se nedostavilo, s ním se nedostavila vyšší inflace, což umožnilo bance a vlastně ekonomice žít s tím slabým kurzem podstatně delší dobu, než se tehdy zdálo,“ upozornil Niedermayer a doplnil:

„A to samozřejmě té politice pomohlo, nicméně celkově účet toho, jak úspěšná ta politika byla, bude možné skládat až na konci, kdy se podaří režim ukončit.“

ČRo, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme