Rada ČNB zřejmě sníží úrokové sazby na rekordní úroveň

Ekonomové očekávají, že se Česká národní banka pokusí povzbudit ekonomiku snížením základní úrokové sazby na půl procenta. O změně hlasuje všech sedm členů rady. Pokud o snížení rozhodnou, Česko tak bude mít spolu s Británií nejnižší základní sazbu v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Trhy s rekordním snížením počítají minimálně na devadesát procent. Nynější sazba 0,75 platí už dva roky, od května 2010.

Pro nižší úrokové sazby hlasovali už na posledním zasedání dva členové rady, od té doby se pro snížení vyslovovali v médiích i další.

Důvodem je recese české ekonomiky – už dvě čtvrtletí po sobě se hrubý domácí produkt mírně propadá. Ceny potravin a dalšího zboží jdou sice nahoru, inflace se však v průměru zase nijak výrazně nezvýšila a v posledních dvou měsících už poklesla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu o jednání bankovní rady ČNB přinesl do studia redaktor Jaroslav Skalický

To všechno nahrává snížení úrokových sazeb. Jediným rizikem je oslabení koruny, která se už tento týden dostala těsně k hranici 26 korun za euro, tedy na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců. Snížením sazeb by tak dále oslabila a bankovní rada musí zvážit, jestli efekt snížení sazeb bude větší.

Nižší sazba zlevňuje peníze na trhu – měly by být dostupnější pro firmy, pro podnikatele, kteří si půjčují na výrobu, na investice.

Od základních úrokových sazeb stanovovaných Českou národní bankou se odvíjí i úročení komerčních úvěrů. Zvláště citlivé na každý pohyb těchto sazeb jsou hypotéky. Už tak levné hypotéky by tedy mohly ještě zlevnit.

Ovšem se slabší korunou dostanou lidé ve směnárně méně valut na dovolenou v zahraničí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme