Rada ČNB zveřejní prognózu ekonomického vývoje

Českou ekonomiku možná čekají lepší časy. Bankovní rada dnes zveřejní novou prognózu ekonomického vývoje. Podle analytiků by mohla být lepší než ta minulá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Guvernér České národní banky Miroslav Singer už dřív řekl, že poptávku po zboží, které se vyrábí v Česku, jako jsou automobily, ocel a elektronika, rozpočtové škrty většinou výrazně nenaruší. Hospodářský růst by to tedy nemělo zasáhnout.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka přichází také v posledních měsících pozitivní údaje nejen z české ekonomiky, ale i z eurozóny:

„Zejména údaje o českém a zahraničním průmyslu. Tempo růstu průmyslu dosahuje dvouciferných hodnot v meziročním srovnání. Příznivá data pocházejí také z Německa. Například index měřící podnikatelské klima v Německu vyzněl naposledy velmi pozitivně.“

Rozhodne se i o úrokových sazbách

Bankovní rada dnes rozhodne také o nastavení úrokových sazeb, které nejspíš ponechá beze změny.

„Inflace se vyvíjí v souladu s prognózou ČNB. Kurz koruny je o něco silnější. Neobchoduje se natolik, aby nutil centrální banku k nějaké akci. ČNB tedy nejspíš ponechá úrokové sazby na současné úrovni,“ uvedl Marek.

Přesto je přibližně třicetiprocentní pravděpodobnost, že ČNB úrokové sazby sníží. Mohla by tím zaskočit finanční trhy. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory by ji k tomu mohlo přivést třeba prudké posílení koruny či špatné statistiky ze Spojených států:

„Zprávy ze světa jsou stále pesimističtější. Zdá se, že americká ekonomika se začíná ochlazovat a je jen otázkou času, než se ochlazení projeví v eurozóně a následně i v České republice.“

Lenka Jansová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme