Rada EU odmítá zrušení roamingu, jeho konec se nejspíš odloží o několik let

Zrušení roamingu se do konce letošního roku pravděpodobně nestihne. S původním plánem, který už loni odhlasovali europoslanci, totiž nesouhlasí Rada Evropské unie. Bojí se totiž, že by lidé mohli neomezené služby zneužívat. Úplné zrušení roamingových poplatků se tak zřejmě posouvá o několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto)

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Poplatky za volání a posílání SMS zpráv ze zahraničí měly být už od příštího roku minulostí.

Jenže návrh teď narazil na nesouhlas některých členských států. Vytvoření jednotného evropského trhu se tak pravděpodobně ještě o několik let posune.

„Bohužel se naplnila černá očekávání, respektive některé obavy. V tuto chvíli návrh leží v Radě, která o něm jedná a kde se potýkal se silnou opozicí celé řady členských států. V každém případě je ve hře odložení úplného zrušení roamingových poplatků zhruba o tři roky,“ říká europoslanec Pavel Telička z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rada EU nesouhlasí s úplným zrušením roamingu. Konec poplatků za volání a posílání SMS zpráv z ciziny se tak zřejmě o několik let odkládá

Podle nového scénáře by volající měli možnost využít takzvaný základní roamingový balíček s omezeným počtem esemesek, volání i dat, a to za ceny podle domácích sazeb. Vše nad rámec už by bylo zpoplatněno jako roamingová služba.

„V tuto chvíli se pracuje s kompromisním návrhem, který by vedl k postupnému snížení roamingových poplatků, a tam je několik možných forem – mohl by to být nějaký dílčí paušál, který by se platil,“ dodává Pavel Telička.

Operátoři by na zrušení roamingu tratili

Kompromisní řešení přichází kvůli obavám ze zneužití úplného zrušení této služby. Zákazníci by si totiž mohli najít levnější nabídku u zahraničního operátora, kterou by pak neomezeně využívali i na domácí půdě.

Příjmy z roamingu přitom tvoří skoro pět procent z celkových výnosů operátorů. Zrušení se proto projeví i na jejich nižších tržbách.

„Roaming je jedna z mála služeb, na kterých máme skutečně náklady, protože operátoři si mezi sebou platí poplatky za propojení. Takže my máme náklady, které budeme muset platit tak jako tak, aby služba fungovala, ale zároveň si za ní nebudeme moci vůbec nic účtovat,“ uvedla nedávno mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová.

Někteří odborníci navíc varují, že kvůli zrušení poplatků by mohlo dojít ke zdražení ostatních služeb. Podle mluvčí společnosti Vodafone Markéty Kuklové je zrušení poplatků čárou přes rozpočet.

„Zrušení roamingu by přineslo zmaření stamilionových investic, které jsme vložili do oddělení roamingu pro vytvoření konkurence v roamingových službách,“ tvrdí Kuklová.

Poplatky jsou nízké, lidé přesto šetří

Jen za posledních osm let se ceny za roamingové služby snížily až o 90 procent. V současnosti jsou dokonce nejnižší v historii.

Za SMS zprávu lidé zaplatí zhruba dvě koruny a třeba odchozí hovory vyjdou na šest korun a třicet haléřů. Ještě v roce 2003 stál hovor více než 30 korun. Za výrazným snížením cen stojí hlavně konkurenční boj, tlak zákazníků, ale i Evropské komise.

„Prostor pro zlevnění určitě existuje, protože pro operátory je to služba s relativně vyšší marží. Evropská komise se snaží o to, aby si evropští operátoři neúčtovali příliš vysoké poplatky za roaming,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Na nízké ceny si ale lidé teprve zvykají. Ze zahraničních dovolených volají lidé zhruba desetkrát méně a pošlou třetinu textových zpráv než doma. Přes 25 procent lidí dokonce telefon na dovolené vypíná. Více než hovory láká majitele chytrých telefonů nebo tabletů internet.

„Fenoménem dnešní doby jsou data, kterými lze volání a esemeskování nahradit. Lidé jsou zvyklí si před odjezdem do zahraničí aktivovat nějaký datový balíček, kterým pokryjí základní komunikaci. Mohou posílat e-maily, občas mohou i telefonovat. Nezaplatí nic navíc a zaplatí jen paušální poplatek za data,“ popisuje šéfredaktor Mobilenet.cz Martin Pultzner.

Nižší ceny za roaming ale platí jen v rámci Evropské unie. Mimo ni jsou podstatně vyšší. Operátoři totiž dělí země do tří zón. V druhé zóně, kde je zbytek Evropy, vyjde volání kolem 30 korun. V ostatních zemích to může být i trojnásobek.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme