Rada Světové banky bude volit Wolfowitze novým prezidentem

Rada Světové banky dnes bude hlasovat o tom, zda se novým prezidentem této instituce stane náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz. Do funkce nominoval Wolfowitze, který je znám také jako architekt války v Iráku, americký prezident George Bush.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Wolfowitz

Paul Wolfowitz | Zdroj: ČTK

Evropské státy jsou zřejmě připraveny nominaci Wolfowitze na post šéfa Světové banky podpořit. Vyplývá to z výsledků středeční dvouhodinové schůzky evropských představitelů s Wolfowitzem v Bruselu, kam si jej pozvali, aby jim představil svůj pohled na problematiku rozvojové pomoci.

Když prezident Bush nedávno oznámil, že je připraven nominovat Paula Wolfowitze na post šéfa Světové banky, dala řada lidí pracujících v oblasti rozvojové pomoci průchod svému rozčarování. Mnoho lidí vyjadřovalo obavy, že by se americká administrativa tímto způsobem mohla pokusit prosazovat v klíčové mezinárodní instituci svou liberálně tržní politiku.

Skeptické hlasy zaznívaly především z Evropy, pro niž Wolfowitz jako jeden z hlavních architektů americké invaze do Iráku symbolizuje americkou aroganci a nesmlouvavost. Po osobním setkání s Wolfowitzem, které si evropští představitelé minulý týden vymínili, se však zdá, že jeho jmenování do čela Světové banky nic nebrání.

Evropský komisař Olli Rehn po schůzce vyjádřil spokojenost s tím, co slyšel, a belgický ministr pro rozvojovou pomoc Arman de Decker prohlásil, že mezi členskými zeměmi Evropské unie nejsou ke jmenování Paula Woflowitze žádné výhrady.

Sám Wolfowitz na tiskové konferenci po schůzce prohlásil, že si je vědom své kontroverzní pověsti, zdůraznil ale, že je plně oddán ušlechtilé misi Světové banky, jejímž cílem je odstranění chudoby. Nechal se také slyšet, že hodlá popohnat bohaté země k větší štědrosti a oplátkou jim chce zajistit lepší kontrolu užití vynaložených peněz.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme