Řada zemí EU nesouhlasí s navýšením rozpočtu Unie na příští rok

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští rok nepřijali ministři financí sedmadvacítky právě s nadšením. Rozpočet, který jim předložila Evropská komise počítá s navýšením oproti letošnímu roku o téměř 5 procent. Řada zemí s tím nesouhlasí. Hlavním argumentem je, že když musejí šetřit doma, není možné zvyšovat výdaje na unijní úrovni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holandský ministr financí Jan Kees de Jager a jeho irský protějšek Michael Nooonan (vpravo).

Holandský ministr financí Jan Kees de Jager a jeho irský protějšek Michael Nooonan (vpravo). | Zdroj: Reuters

Proti navyšování unijního rozpočtu se staví především země, které jsou čistými plátci do pokladny Unie. Rakouská ministryně například řekla, že to, co je teď na stole, nepřipomíná vůbec úsporné rozpočty, jaké musí přijímat jednotlivé vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

ekofin-rozpočet-eu.mp3

Dánský ministr prohlásil, že takový rozpočet je politicky neúnosný a musí dojít k jeho výraznému snížení. Nové členské země by také většinou přivítali úspornější rozpočet, ale mají strach, aby se při jeho seškrtávání nesnížili fondy na politiku soudržnosti. Tedy posilování rozvoje zaostalejších oblastí Unie. S takovou obavou vystoupil i český ministr financí Miroslav Kalousek:

„Také bychom uvítali úspornější rozpočet, aby kdyby to mělo být na úkor koheze, tak raději podpoříme návrh Komise.“

Rada Unie má dosáhnout společné pozice k návrhu rozpočtu v červenci. Pak ji čeká tvrdé jednání s Evropským parlamentem, který chce ještě větší navýšení rozpočtu než Komise.

Pavel Novák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme