Radičová: Předlužené země si zaslouží bankrot, ne záchranu

Slovenská premiérka Iveta Radičová prohlásila pro list Wall Street Journal, že zadlužené státy platící eurem by měly být dohnány k bankrotu. Podle jejího názoru, pokud se členové eurozóny dostanou do takových dluhových problémů jako Řecko, jejich kolegové by je neměli zachraňovat. Slovensko je jedinou zemí eurozóny, která odmítla zadluženým Řekům poskytnout záchranné půjčky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Kosíková

Jak na Rádiu Česko uvedl Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu, Bratislava se snaží delší dobu říct, že by měl v eurozóně existovat jakýsi mechanismus pro řízený státní bankrot.

„Není to nic, co by vymysleli politici na Slovensku. Na veřejnost se tato myšlenka dostala poprvé v únoru, kdy dva prestižní ekonomové publikovali článek to tom, že musí vzniknout Evropský měnový fond, který bude mít na starosti mimo jiné řízený bankrot z předlužených zemí eurozóny,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská premiérka prohlásila pro Wall Street Journal, že zadlužené státy platící eurem si zaslouží státní bankrot. Ve studiu je Ondřej Houska z ČRo 1 - Radiožurnálu.

Německo podle něj tuto myšlenku podporuje. Připomněl, že právě v těchto dnech budou v Bruselu probíhat další důležitá jednání o tom, jak posílit pravidla Paktu stability a růstu, jak bojovat s přehnaným zadlužováním.

„A Slováci a Němci chtějí, aby se do těchto nových pravidel dostal i mechanismus, jak řízeně zbankrotovat v eurozóně. Aby tedy nenastal chaos, pokud by některá země vyhlásila bankrot, ale na druhou stranu, aby nedocházelo k opačnému extrému, jak jsme viděli v případě Řecka,“ přiblížil.

Radičová možná s ofenzivní rétorikou nevystupuje na vlastní pěst

Jak v pořadu Stalo se dnes uvedl, poradce pro strategické otázky Petr Robejšek eurozóna jako taková může přežít pouze za předpokladu, že se zbaví těch, kteří do ni ekonomicky nepatří. „A já se domnívám, že se v zákulisí něco podobného připravuje a možná premiérka Radičová se svojí velice ofenzivní rétorikou nevystupuje na vlastní pěst nýbrž po dohodě s těmi, kteří jsou v eurozóně důležití,“ uvedl.

Slovensko odmítlo finančně podpořit právě Řecko. Premiérka Radičová nakonec pod tlakem Unie přispěla na záchranný fond eurozóny založený v letošním roce na pomoc zemím s finančními problémy. Teď ovšem varuje, že tento fond přinese více problémů, než jich vyřeší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl poradce pro strategické otázky Petr Robejšek.

To se domnívá také Robejšek. „Pokud se dosavadní politika eurozóny udrží, tak se nejedná o nic jiného než o vznik jakési podivné Rady vzájemné hospodářské pomoci, v níž bohatší země platí na ty chudší,“ uvedl.

To ovšem podle něj předpokládá takovou intenzitu evropské solidarity, o které se nemůže zdát ani největším euroutopistům. „Není to tedy reálné a právě na tuto nereálnost upozorňuje Radičová,“ dodal.

MMF: Řecko situaci zvládne, státní bankrot nehrozí

Mezinárodní měnový fond ve své analýze tvrdí, že Řecko se může ze současné situace dostat a bankrot mu nehrozí. Řada finančníků si ale zjevně myslí pravý opak

„MMF tvrdí, že pokud se podaří Řecku stlačit schodek rozpočtu na nulu, nebude potřebovat další úvěry na světových trzích. Uvádí příklady z minulosti – například Belgii v roce 1984 či Itálii v roce 1991, kdy vyspělé ekonomiky dokázaly stlačit vysoký deficit na nulu a vyhnuly se bankrotu,“ vysvětlil Houska..

Jak ale upozornil, problém je v tom, že Řecko dělá stabilizační opatření v době, kdy jeho ekonomika padá a v době, kdy ostatní státy eurozóny s výjimkou Německa zaznamenávají jen velmi pomalý hospodářský růst.

„Z toho plyne, že i trhy se dívají na situaci Řecka mnohem skeptičtěji než MMF. A podle světových trhů je pravděpodobné, že Řekové po vypršení evropského záchranného balíčku budou muset svůj dluh takzvaně restrukturalizovat,“ dodal Houska.

Martina Mašková, Katarína Brezovská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme