Radnice a firmy na Třinecku bojují proti diktátu nejnižších cen. Sepsaly výzvu

Česká staveniště se přeměnila v bojiště. Tvrdí to signatáři Třinecké výzvy, která chce bojovat za kvalitní stavebnictví. Jsou mezi nimi radnice z regionu, zástupci hospodářské komory a kraje. Výzvu podporují i podnikatelé a některé stavební firmy. Podle iniciátorů výzvy vyhrávají veřejné zakázky nejlevnější nabídky, což se pak projevuje na kvalitě. Připomínky chtějí zapracovat do chystané novely zákona o veřejných zakázkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na nové cestě k lávce přes Chrudimku

Práce na nové cestě k lávce přes Chrudimku | Foto: město Pardubice

„Nám některé zakázky vyhrála společnost z Opavy a ta v průběhu stavby zkrachovala. Těch zakázek měla více, pravděpodobně všechny pod materiálové náklady a my dnes s ročním zpožděním doděláváme stavby,“ popisuje starosta Bruntálu Petr Rys ze sdružení Bruntál 2010.

Jenže města i obce jsou podle něj donuceny vybrat nejlevnější nabídku. „Každý oponentní posudek policie bude vždycky naši zakázku srovnávat s cenou,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vybírat stavební firmy podle kvality a ne podle ceny, navrhují signatáři takzvané Třinecké výzvy. Detaily zjišťovala Iva Havlíčková

Podobné zkušenosti zaznívají z mnoha měst. Třeba v Třinci ročně proinvestují 100 milionů korun. Zhruba třetina staveb se ale nepovede.

„Nedodržují termíny, neplatí subdodavatelům, objevují se tam skryté závady. A to vede k soudním sporům,“ konstatuje třinecká starostka Věra Palkovská ze sdružení Osobnosti pro Třinec.

Starostka chce prosadit, aby v novém zákoně o veřejných zakázkách byla jasná pravidla, která by zadavatelům umožnila bez obav z postihu ukončit diktát nejnižších cen.

„Vybírejme dle nejnižší ceny, ale kvalitní. Teď musíme vybírat z firem, které se přihlásí, bez ohledu na kvalitu,“ dodává.

Firmy sice musejí překládat například referenční listy, problém je ale v tom, že až 65 procent je zfalšovaných. Velké firmy si navíc na práce najímají subdodavatele.

„O kterých ten investor nic neví. Při přihlášce do soutěže by mělo být uvedeno, kdo se bude podílet na subdodávce a jaké má kvalifikační předpoklady,“ navrhuje Pavel Bartoš z krajské hospodářské komory.

Součástí Třinecké výzvy je i centrální registr referenčních listů. Jde o jakýsi ověřený seznam firem, které za sebou mají kvalitní stavby. Samotní stavaři pak doporučují hlavně si sehnat pořádný dozor.

„Prostě je to boj a i investoři k tomu musí přistupovat tvrdě a nekompromisně,“ upozorňuje ředitel firmy Beskydská stavební Jiří Dohnal.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme