Radnice vycházejí občanům vstříc, z rozpočtů do jejich návrhů investují desítky milionů

Lidé nejlépe vědí, co by se v jejich okolí mělo zlepšit – s touto myšlenkou pracují městské části a obce, které občanům poskytují část svých financí. Takzvané participativní rozpočty umožňují obyvatelům, aby přišli s konkrétními návrhy a nechali o nich hlasovat. Na radnicích potom je, aby zaplatily a provedly vybrané projekty.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do participativního rozpočtu lze přihlásit jakýkoli veřejně prospěšný projekt

Do participativního rozpočtu lze přihlásit jakýkoli veřejně prospěšný projekt | Zdroj: ČTK

Jednou z radnic, která nechává občany spolurozhodovat o investicích, je městský úřad pro Prahu 10.

Pro návrhy obyvatel uvolňuje pět milionů korun, a to už potřetí. Jak říká mluvčí Vít Novák, občané o proměny veřejného prostoru mají zájem.

Česko podle rozpočtu na rok 2018: zabetonovaná země bez budoucnosti

Číst článek

„Ta zkušenost je určitě pozitivní, lidé se chtějí zapojovat, mají spoustu nápadů na přeměnu veřejných prostor – zejména nová hřiště, nový mobiliář, třeba i úprava vozovky nebo nový přechod,“ vyjmenovává pro Radiožurnál nápady občanů.

Zájem o větší zapojení veřejnosti do plánování investic z obecních peněz v Česku stoupá každým rokem, tvrdí Vojtěch Černý z neziskové společnosti Agora, která radnicím s celým procesem pomáhá.

„Rok od roku stoupá počet měst, které mají participativní rozpočet. A zatím je to exponenciální. Letos vytvořilo svůj participativní rozpočet už minimálně 22 obcí a dá se předpokládat, že několik jich ještě přibude. Těchto 22 obcí slíbilo, že vynaloží zhruba 80 milionů korun,“ řekl Radiožurnálu.

Prvním městem, které zavedlo participativní rozpočet, byly před čtyřmi lety Semily.

Lucie Kocurová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme