Raketový vstup na burzu. Majitel Snapchatu vydělal 87 miliard

Akcie firmy Snap, která provozuje populární mobilní aplikaci Snapchat, zahájily svůj debut na newyorské burze vzestupem na 24 dolarů. Dostaly se tak 40 procent nad cenu, za níž firma prodala své akcie investorům v primární emisi. Prodej akcií Snap je největším vstupem na americký veřejný trh za tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma Snap vstoupila na americkou burzu

Firma Snap vstoupila na americkou burzu | Zdroj: Reuters

Poptávka po akciích firmy v primární emisi překročila nabídku desetinásobně. Velké množství neuspokojených objednávek tak podle agentury Reuters naznačovalo, že dnešní debut na burze NYSE bude ve znamení silného růstu kurzu.

Snap získal emisí 200 milionů akcií 3,4 miliardy dolarů (asi 87 miliard Kč). Ve středu firma stanovila emisní cenu svých akcií na 17 dolarů, což bylo nad původně stanoveným rozpětím 14-16 dolarů. Tržní hodnota firmy na základě emisní ceny činila 24 miliard dolarů a dnešním růstem ceny se vyhoupla na zhruba 34 miliard USD.

Snapchat zahájil činnost v roce 2012 jako aplikace umožňující uživatelům posílat fotografie, které po několika sekundách z přístroje zmizí. Firma se od té doby stala i tvůrcem a agregátorem mediálních obsahů podobně jako další velké internetové firmy; loni na podzim se pak začala označovat i za výrobce fotoaparátů a přejmenovala se na Snap Inc.

Primární emise majitele Snapchatu je největším vstupem na veřejný trh v USA od emise akcií čínského internetového prodejce Alibaba Group v roce 2014. Je to také největší primární emise technologické firmy v USA od emise Facebooku v roce 2012 a nejočekávanější taková akce od burzovního vstupu Twitteru v roce 2013.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme