Rakouská Erste Bank i její dceřiná Česká spořitelna hlásí pokles zisku

Ekonomická recese zasáhla i Českou spořitelnu. Za první čtvrtletí vykázala čistý zisk přes 4 miliardy korun. Ve srovnání s loňským rokem je to o téměř 6 procent méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto).

Česká spořitelna (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Česká spořitelna je podle počtu klientů největší tuzemskou bankou.

Využívají ji hlavně běžní střadatelé a česká ekonomika v současné době trpí největším poklesem spotřebitelské poptávky v historii země.

Navíc jsou na trhu historicky nejnižší úrokové sazby, banka proto tolik nevydělala na úrocích a na poplatcích. Snížily se také její příjmy z platebních transakcí, protože klienti stále častěji využívají internetové bankovnictví.

Rakouské bankovní skupině a mateřské společnosti České spořitelny Erste Group Bank se čistý zisk propadl téměř o polovinu na zhruba 4,5 miliardy korun. Důvodem je stejně jako u spořitelny hospodářská stagnace.

Erste očekává ve druhé polovině letošního roku mírné zlepšení hospodářského vývoje ve střední a východní Evropě, kde je klíčovým hráčem na bankovním trhu, protože vedle České republiky a Rakouska působí také v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku a na Ukrajině.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme