Rakouské bance Volksbanken hrozí zestátnění, zisk jí klesl o 97 procent

Rakouská banka Volksbanken bude možná znárodněna. Banka ohlásila pokles zisku o 97 procent a navíc neprošla ani zátěžovými testy evropských bank. Mohla by tak být třetím bankovním ústavem, který bude muset být zestátněn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat - Volksbank. Ilustrační foto

Bankomat - Volksbank. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky jsou důvodem například odpisy řeckých státních dluhopisů, banka prý ale měla problémy již dříve.

"V první fázi krize v roce 2009 přijala podobně jako jiné rakouské banky státní pomoc, a měla například - a stále ještě má - poměrně velké ztráty v některých východoevropských zemích, jako je třeba Rumunsko nebo Maďarsko," uvedl pro Rádio Česko Hatlapatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případné znárodnění Volksbanken analyzoval pro Rádio Česko Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus

Banka také neprošla zátěžovými testy. Znamená to pro ní přísný dohled rakouské centrální banky, aby napravila svou kapitálovou pozici. To znamená především snahu o prodej některých aktiv a případné navýšení kapitálu.

Banka podle Hatlapatky nyní vyjednává s ruskou bankou Sberbank o prodeji východoevropské divize, hodlá také prodat podíl v Raiffeisenbank.

"Tyto obchody se ale zatím nedaří realizovat, kapitálová pozice Volksbank zůstává proto stále poměrně slabá," doplnil Hatlapatka.

Banka asi znárodněna nebude

Volksbanken má letos splatit 300 miliónů eur pomoci rakouské vládě a zaplatiz úrok ve výši 9,3 procent z přijaté pomoci. Šéf Volksbanken prý přiznal, že kvůli odpisům řeckých dluhopisů a některým dalším faktorům banka nemusí být schopná dividendy státu zaplatit. Pokud by k takové situaci došlo, rakouská vláda má právo přeměnit kapitál na běžné akcie a de facto Volksbanken znárodnit.

To se ale podle Hatlapatky asi nestane.

"Podle posledních vyjádření rakouského ministra financí zatím znárodnění není v plánu, alespoň není na pořadu dne. Zdá se, že Volksbanken ještě dostane nějaký čas na úpravu své hospodářské situace. Především se jedná o to, aby se dohodla co nejdříve na prodeji východoevropské divize, což by mohlo vylepšit kapitálovou pozici a možná i umožnit Volksbanken dividendu státu zaplatit," sdělil.

Dalším rakouským bankám jako Erste nebo Raiffeisen, které působí také v České republice, prý problémy nehrozí, i když pomoc od státu přijaly také.

Naďa Bělovská, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme