Rakouské Raiffeisenbank se propadl zisk o 74 procent

Zisk rakouské Raiffeisenbank loni v meziročním srovnání propadl o bezmála 74 procent. Celkem bankovní skupina vykázala zisk po zdanění na úrovni 212 milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raiffeisenbank. Ilustrační foto

Raiffeisenbank. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Příčinou výrazného propadu v porovnání s rokem 2008 jsou zejména obavy z možných zvláštních výdajů souvisejících s hospodářskou krizí. Kvůli nim se opravné položky zvýšily o 123 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Petrem Hlinomazem pro Rádio Česko

Potvrdily se tak obavy, že vysoká angažovanost na středo- a východoevropských trzích je pro rakouské banky v době krize riziková.

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz, českých poboček se problémy rakouských „matek“ tolik nedotkly.

„České pobočky operují jenom na místním trhu, který byl vcelku příznivý. V Česku úrokové marže přes pokles ekonomiky zůstaly poměrně vysoko, takže i opravné položky k úvěrům nemusely jevit tak velký nárůst, jako v jiných regionech,“ vysvětlil Hlinomaz.

Někteří experti varují, že rakouské bankovní skupiny čekají kvůli nárůstu neschopnosti firem i domácností ze střední a východní Evropy splácet dluhy další problémy. S tím souhlasí i Hlinomaz.

„Všechny rakouské banky sice prošly zátěžovými testy centrální banky, ale současně bylo řečeno, že odpisy špatných úvěrů mohou být až deset miliard eur. To varování tady pořád ještě existuje, takže potenciální obavy jsou, byť nemusí znamenat, že se tak opravdu stane,“ podotkl analytik.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme