Rakouské státní dráhy mají konkurenci. Na koleje vyrazily soukromé rychlíky

V Rakousku jezdí od neděle první soukromé rychlíky, které budou konkurovat státním drahám. Rakouská média v této souvislosti píší o revoluci na kolejích. Poznají to i cestující v Čechách, rakouský dopravce totiž pošle za hranice i luxusní autobusy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků

Železniční společnost Regiojet dnes zahajuje pravidelný provoz svých vlaků | Foto: Filip Jandourek

Společnost Westbahn začala provozovat rychlíkové spoje mezi Vídní a Salcburkem, což je jedna z nejdůležitějších tratí v Rakousku. Společnost má velké plány. Začne s 13 páry vlaků denně, postupně by ale měly přibýt další. Westbahn navíc spouští kromě vlaků i luxusní dálkové autobusové linky, z nichž jedna bude jezdit také z Lince do Prahy. Takže kromě vlaků je to i určitá revoluce na silnicích.


Společnost Westbahn bude prvním železničním dopravcem, který bude v Rakousku v dálkové dopravě konkurovat ÖBB a bude také případnou konkurencí pro české dopravce. V rakouské osobní železniční dopravě sice existují už delší soukromí dopravci, ale jde pouze o lokální dráhy s malým objemem přepravených cestujících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinku na rakouské železnici jsme v Dopoledním Radiožurnálu probrali s bratislavským zpravodajem ČRo Vojtěchem Bergrem.

Státní dráhy v Rakousku mají k dispozici vlaky RailJet, které odkoupily taky České dráhy. Jde o luxusní soupravy, takže nový soukromý dopravce musel něčím přebít. Zajímavé je, že interiér obou konkurenčních vlaků navrhnul stejný designér.

Westbahn chce ale konkurovat především cenou. Razí proto jednoduché heslo ‘kvalita první třídy za cenu druhé třídy‘. Za jízdenku mezi Vídní a Salcburkem chce Westbahn nabídnout poloviční jízdné, tedy 24 aur místo 48 eur, za které nabízí jízdenky rakouské státní dráhy.

Co se týče kvality, nové vlaky nabízí například kvalitní interiér s koženými sedadly, stabilní připojení k internetu během jízdy, stewardy či oddělené toalety pro muže a ženy.

Vojtěch Berger, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme