Rakousko chystá největší úsporná opatření za poslední roky. Zruší i prezidenta?

V rámci úsporných opatření můžou státy udělat leccos. Například zrušit funkci prezidenta nebo zmenšit parlament. To nejsou nápady z nějaké banánové republiky, ale ze sousedního Rakouska. Tamní politici urputně přemýšlejí, jak ušetřit desítky miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský parlament schválil nová pravidla finančního záchranného fondu

Rakouský parlament schválil nová pravidla finančního záchranného fondu | Zdroj: Reuters

Zrušit funkci prezidenta navrhl vlivný dolnorakouský hejtman Erwin Pröll. Chce, aby se rakouský prezident už nevolil přímo, ale aby se v prezidentské funkci střídalo několik osobností z vysoké politiky, jako je to třeba ve Švýcarsku.

Objevil se taky jiný návrh, že by se funkce prezidenta mohla spojit s funkcí kancléře, tedy předsedy vlády. Oba nápady ale narazily na nepochopení, ostatní politici si přitom víceméně klepali na čelo.

S nápadem snížit počet poslanců přišel zase hejtman spolkové země Štýrsko Franz Voves. Rakousko má 183 poslanců, což je na 8,5 milionovou zemi akorát, respektive to odpovídá evropskému průměru.

Poslanců by mělo být o 18 méně. Podle výpočtů, které přinesl deník der Standard, by to přineslo úsporu pět milionů eur. Rakousko ale pro příští čtyři roky hledá úspory ve výši minimálně 10 miliard eur, takže zeštíhlení parlamentu by bylo hlavně politické gesto, které by rozpočet nevytrhlo.

Všichni zaměstnanci státní správy by ale podle úsporných plánů měli odvádět příspěvek ve výši 1 až 3 procent platu na to, aby se pojistila udržitelnost jejich pracovních míst. Ve vládě se taky mluví o tom, že by stát až na výjimky úplně přestal najímat nové úředníky.

Úředníci by taky neměli tak často chodit do předčasného důchodu. Nikdo ale přesně neví, jak by úsporný balík měl vypadat, vláda o něm jedná v přísném utajení.

Rakousko nedávno přišlo o svůj nejvyšší rating u agentury Standard and Poor´s. Jedním z důvodů byla i silná provázanost rakouských bank na východní finanční trhy, hlavně na Maďarsko, které má velké finanční problémy, a snížení ratingu urychlilo přípravu úsporných opatření v Rakousku.

Konkrétní podobu úsporného balíku by vláda měla zveřejnit v únoru, v březnu by ho pak měl schválit rakouský parlamentu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme