Rakousko plánuje masivní úspory. Za čtyři roky chce mít vyrovnaný rozpočet

Rakouská vláda představila údajně nejkomplexnější úsporný balík v poválečné historii země. Dotkne se důchodců, zemědělců i státních úředníků. Neobejde se také bez zvyšování některých daní. Cílem úsporných opatření není nic menšího než vyrovnaný státní rozpočet Rakouska v roce 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňská státní opera

Vídeňská státní opera | Foto: Marie Poláková

Celkem 26,5 miliardy eur má ušetřit balík návrhů připravený rakouskou vládou velké koalice. 70 procent opatření jsou úspory, 30 procent pak zvýšení příjmů státu z daní.

Kvůli úsporným opatřením přestanou rakouské státní instituce nabírat nové úředníky, mírně se zvýší reálný věk odchodu do důchodu, zemědělci a železničáři přijdou o daňově zvýhodněnou naftu, dokonce se má o 10 procent zmenšit i počet poslanců v obou komorách rakouského parlamentu.

Zatímco vláda označuje úspory za přelomové, opozice vidí v balíku opatření promarněnou šanci na skutečné reformy.

Odborníci také upozorňují, že třetina z plánovaných příjmů státu není zajištěná. Rakouská vláda například spoléhá na příjmy ze zdanění finančních transakcí. Příslušnou legislativu pro to ale ještě ani neschválila Evropská unie.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme