Rakousko přidá důchodcům, zároveň chystá penzijní reformu

Důchodci v Rakousku si od Nového roku polepší, tamní vláda schválila zvýšení penzí o 2,7 procenta. Zároveň se však otevírá otázka zásadní penzijní reformy – státní rozpočet už na současný systém financování důchodů přestává stačit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senior, důchodce, odpočinek

senior, důchodce, odpočinek | Foto: Free Stock Photos

Zvýšení mělo pomoci hlavně lidem s nízkou penzí, nakonec ale vláda po dlouhodobém vyjednávání schválila oněch 2,7 procenta převážné většině důchodců. Přidáno tedy dostanou všichni, kteří teď pobírají penzi do výše 3100 eur.

Rozpětí mezi spodní a horní hranicí důchodů je však v Rakousku velké a v praxi to znamená, že člověk, který má důchod 700 eur, navýšení příliš nepocítí, kdo má ale kolem 2 tisíc, už ano.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vídeňská zpravodajka Marie Woodhamsová vysvětluje rakouský penzijní systém

Rakouská vláda chce provést velké škrty ve výdajích státního rozpočtu a výhledově tak ušetřit 40 miliard eur. Chystá se tedy na velkou penzijní reformu, ve kterou doufají především mladí lidé.

Rakousko je totiž zemí snad nejmladších důchodců. Velmi mnoho lidí je zde mnoho let v takzvané předčasné penzi, která je de facto penzí invalidní.

„Přitom na invalidy nevypadají a užívají si života. Roky se zde praktikoval až plánovaný odchod do předčasné penze, lékaři tak uznávali lidi, když třeba přišli o místo. Byl to všemi tolerovaný únik z rubriky ‚nezaměstnaný‘ do rubriky ‚důchodce‘,“ upozorňuje vídeňská zpravodajka Českého rozhlasu Marie Woodhamsová.

Pokud s reforma podaří, určitě dojde k velkým úsporám. Mnozí Rakušané si jsou vědomi, že není jiné cesty.

Marie Woodhamsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme