Rakousko prodává dvě alpské hory

Rakousko prodává dva alpské vrcholky. Správce státního majetku nabízí na internetu hory Rosskopf a Grosse Kinigat dohromady za 121 tisíc eur, v přepočtu asi za 2,9 milionu korun. Informuje o tom server Idnes.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Savojské Alpy

Savojské Alpy | Foto: Jan Rosenauer

Hora Rosskopf je vysoká 2 603 metrů a vrcholek Grosse Kinigat měří 2 689 metrů. Oba kopce leží v Karnských Alpách nedaleko rakousko-italské hranice. Stránka, která obě hory nabízí k prodeji, je označuje za jedny z nejkrásnějších vyhlídek v Karnských Alpách a často navštěvované horské vrcholy. Návrh na prodej obou hor se nelíbí starostům okolních obcí. Některé už o hory projevily zájem, i když za ně mohou nabídnout jen symbolickou částku, nanejvýš několik tisíc eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodej hor.mp3

Podle Jana Kovařínského z investičního oddělení společnosti Jones Lang La Salle se jedná o určitou marketingovou akci, která má přilákat pozornost k regionu buď z pohledu soukromých investorů nebo z pohledu státních institucí: „Určitě se nejedná o komerční produkt.“

Majitel bude moci horu využívat k propagačním účelům nebo jinému komerčnímu využití, které mu dovolí místní legislativa. „Příkladem je hora v Americe, kde si soukromý investor pronajal horu na 40 let, zřídil si tam sjezdovku a provozoval tam lyžařské tratě,“ říká Kovařínský.

Starostové rakouských obcí prohlásili, že nechápou, proč stát vrcholy prodává, když se země nepotýká s obrovskými dluhy, jako třeba Řecko, které chtělo údajně loni za účelem smáznutí některých dlužných částek prodat některé své ostrovy.

„S přibývající kupní silou obyvatelstva zájem o tyto netradiční projekty roste. Dobrým příkladem byly ostrovy v Dubaji, které byly uměle vytvořeny a následně prodávány. Podobně se pokračovalo na Maledivách, kde byl zájem o ostrůvky. Záleží na atraktivnosti území,“ dodává Jan Kovařínský.

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme