Rakousko zachraňuje oslabené banky. Za více než tři miliardy eur

Rakousko musí najít miliardy eur na záchranu svých oslabených bank. Rakouská vláda je v nepříjemné situaci, protože nedávno schválila také velký úsporný balík, ve kterém ještě sanace bank nebyla zahrnutá. Vídeňské ministerstvo financí přesto záchrannou finanční akci obhajuje. Kdyby se prý situace neřešila, hrozí Evropě krize s dominovým efektem podobná pádu americké banky Lehman Brothers.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurové bankovky

Eurové bankovky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Více než tři miliardy eur spolkne pro příští dva roky sanace rakouských bank. Nejnověji minulý týden muselo Rakousko částečně zestátnit banku ÖVAG, která loni vykázala velkou ztrátu, podobně jako bankovní skupina Erste, do které patří i Česká Spořitelna.

Rakouské banky teď doplácejí na svoje silné zastoupení na východoevropských trzích, především v Maďarsku, které má velké finanční problémy.

Rakouská ministryně financí Maria Fekterová obhajuje sanaci bank jako nevyhnutný krok. Vláda zvažuje, že kvůli vyšším výdajům na záchranu bank zvýší také bankovní daň, a to na 25 procent.

Bankovní sanace jde ale přímo proti úspornému kurzu, který si Rakousko naplánovalo v minulých měsících. Úsporný balík má ušetřit 26 miliard eur a úplně vymazat schodek státního rozpočtu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme