Rakousko zatím nezakáže dovoz elektřiny z jaderných elektráren

Rakousko zatím nezakáže dovoz elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách. Tamní vláda se chce ještě znovu přesvědčit, že by takový zákaz neporušoval právo Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodna

Rozvodna | Foto: Jan Rosenauer

Zastavení dodávek atomové elektřiny z ciziny požadují rakouští ekologičtí aktivisté. Rakousko sice samo jadernou energii nevyrábí, přesto ale elektřinu z jádra využívá. Pochází z něj asi 4 procenta z rakouského energetického mixu.

Do rakouské sítě se tato elektřina dostává v rámci takzvané šedé energie, nakoupené na energetických burzách, která nemá přesně určitelný původ. Rakouská vláda sice prosazuje vizi bezjaderné Evropy, bojí se ale, že zákaz importu elektřiny z jaderných elektráren by porušil právo Evropské unie.

Vláda chce proto právní stránku celého sporu ještě jednou prověřit. V březnu by se měl kabinet opět sejít s energetiky a aktivisty.

Odpůrci atomu v Rakousku doufají, že se zákaz importu elektřiny z jaderných elektráren podaří symbolicky vyhlásit ještě před 11. březnem, kdy uplyne rok od havárie v japonské Fukušimě.

Igor Maňour, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme