Rakouští ekologové jsou pro zákaz importu elektřiny z jádra

Do Rakouska už by se neměla dovážet žádná energie vyrobená v jaderných elektrárnách. Chtějí to prosadit ekologičtí aktivisté. Protiatomová sdružení se dnes ve Vídni sejdou s rakouskou vládou i se zástupci energetických firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

I když Rakousko svoje sousedy kritizuje za provoz jaderných elektráren, samo využívá určitý podíl jaderné energie. Do rakouské sítě proudí také část elektřiny nakoupené v zahraničí na energetických burzách.

Podle odhadů má Rakousko momentálně asi 4 procenta jaderné energie ve svém energetickém mixu. Je to malý podíl, ekologičtí aktivisté to přesto označují za cynismus.

Ekologové chtějí, aby se každý kilowatt dovážené elektřiny ocedulkoval tak, aby bylo jasné, odkud elektřina pochází. Evropská energetická síť je ale propojená. Státy z ní čerpají tak, jak potřebují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Světa o jedné byli energetický expert konzultační společnosti ENA Michal Šváb a vedoucí energetického oddělení české pobočky Greenpeace Jan Rovenský

„Rakousko by i v případě vyhlášení zákazu dovozu elektřiny z atomu nesnížilo svůj import elektřiny z ciziny. Jenom by udělalo to, že prostřednictvím certifikátu by mělo v ruce důkaz, že odebralo tolik nejaderné energie, kolik pro dané období vyrobily německé větrné elektrárny na Baltu nebo vodní elektrárny v Norsku. Rakousko by čistě na papíře bylo bezjaderné,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger.

Ocedulkování by podle ekologů stálo něco mezi pár haléři až padesáti korunami na rok.

V roce 2010 bylo z České republiky do Rakouska vyvezeno zhruba 6 tisíc GWh. Toto množství je podle energetického experta konzultační společnosti ENA Michala Švába na úrovni 10% spotřeby České republiky.

„Takový objem by pro české výrobce elektřiny neznamenal nijak zásadní problém, neboť v současné Evropě jsou exportéry pouze Česká republika, Francie, Ukrajina a Polsko. Ostatní země jsou importéry energie.“

Rakousko si zakázalo vyrábět atomovou energii před 30 lety dokonce ústavním zákonem. Odpůrci atomu chtějí na schůzce s vládou dosáhnout toho, aby se kromě výroby atomové energie zakázal zákonem také její import.

Milan Kopp, Vojtěch Berger, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme