Rakouští experti budou hledat recept na oživení řecké ekonomiky

Rakušané budou zachraňovat řeckou ekonomiku. Řecká vláda totiž písemně požádala rakouský kabinet o pomoc. Tentokrát nejde o finanční půjčku, ale o poskytnutí "know how". Rakouští odborníci by měli pomoci nastartovat řecké hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner

Rakouský ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner | Zdroj: Reuters

Rakouský ministr hospodářství Mitterlehner přirovnal situaci Řecka k východnímu Německu krátce po sjednocení v roce 1990. Také tam byly potřeba zkušenosti zahraničních expertů.

Rakouští odborníci mají přijít na to, jak znovu oživit řeckou ekonomiku tak, aby všechno nezáviselo jenom na finanční pomoci z jiných států eurozóny.

Rakouská vláda podporuje navýšení stabilizačního fondu eurozóny, rakouský parlament by ho mohl definitivně schválit příští pátek. Bankrot Řecka je v rakouském politickém slovníku zatím tabu.

Rakouský deník Die Presse ale o exportu know how z Vídně do Athén ostře zapochyboval. Je to prý jako když jednooký pomáhá slepému. Rakouské hospodářství sice roste, ministr by ale neměl tvrdit, že Řekové se obejdou i bez drastických úspor a všechno za ně vyřeší konjunktura ekonomiky zaplacená na dluh.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme