Rakušané pochybují o tom, že se jim podaří do ČR prodat RailJety

Nákup nových souprav RailJet od rakouských spolkových železnic Českými drahami budí v Rakousku pochybnosti. V Česku se stále řeší námitka firmy Škoda Transportation, které se nelíbí, že dráhy chtějí rakouské vlaky kupovat bez výběrového řízení. Jde přitom o zakázku za pět miliard korun. Rakušané si objednali více luxusních vlaků, než sami potřebují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souprava Railjet rakouského výrobce Siemens

Souprava Railjet rakouského výrobce Siemens | Foto: Siemens

Rakouský deník Der Standard zveřejnil článek, podle kterého by z chystaného nákupu 16 souprav RailJet mohlo nakonec sejít. Důvodem je prý to, že rakouské dráhy příliš nevěří, že spory o zakázku v Česku nakonec dopadnou dobře a obchod se opravdu uskuteční.

Dráhy se podle deníku už chystají na to, že výrobci RailJetů - firmě Siemens - zaplatí penále ve výši dvou milionů eur za neodkoupení souprav. Pokutě se přitom Rakušané chtěli vyhnout právě prodejem přebytečných vlaků Českým drahám.

Rakouské spolkové dráhy pro Český rozhlas všechny informace deníku Der Standard dementovaly. Prodej 16 souprav do Česka je prý stále aktuální, ale dokud se nevyřeší u českých úřadů námitka firmy Škoda Transportation, nebudou se k celé věci ani rakouské dráhy blíže vyjadřovat.

Vojtěch Berger, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme