Rakušané už neschovají peníze v Lichtenštejnsku. Nová dohoda zabrání daňovým únikům

Lichtenštejnsko už nebude pro bohaté Rakušany anonymním daňovým rájem. Rakouská vláda uzavřela s malým knížectvím dohodu o průhledných daních, podobně jako loni se Švýcarskem. Konec daňových úniků má do rakouského státního rozpočtu přinést stovky milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vaduz - hlavní město Lichtenštejnska

Vaduz - hlavní město Lichtenštejnska | Foto: www.llv.li

V Lichtenštejnsku existuje něco přes 30 tisíc takzvaných finančních nadací a odhaduje se, že by asi šestina mohla patřit bohatým Rakušanům. Kvůli bankovnímu tajemství zatím Rakousko nemohlo z těchto peněz získávat daňové příjmy. Od příštího roku už to bude jinak.

Peníze v nadacích i na bankovních kontech v Lichtenštejnsku se totiž budou muset zdanit. Rakouská ministryně financí Fekterová si slibuje, že státnímu rozpočtu to příští rok přinese několik set milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

O daňové turistice bohatých Rakušanů v Lichtenštejnska se zajímal zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Daňový hříšník se bude moci beztrestně udat sám rakouským úřadům anebo půjde anonymní peníze zlegalizovat jednorázovým poplatkem se sazbou od 15 až do 38 procent. Má to být tlustá čára za minulostí pro všechny, kteří si schovali peníze s nejasným původem na lichtenštejnská konta.

Kritici namítají, že největší sumy peněz už z Lichtenštejnska stejně odešly do jiných daňových rájů. Lichtenštejnsko se teď proto také zavázalo upozorňovat rakouské úřady na nápadně velké převody peněz do konkrétních zemí, aby se vědělo, kde po hříšnících pátrat.

Právě za to, že Vídeň kvůli bankovnímu tajemství málo pomáhá odhalovat daňové podvody, hrozí Evropská komise stížností. Bankovní tajemství má ale v alpských zemích velkou tradici a ministryně Fekterová opět zopakovala, že úplné zrušení bankovního tajemství v Rakousku nepřipadá v úvahu.

Vojtěch Berger, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme