Rating Itálie padá. Sicílie navíc stojí před bankrotem

Na Itálii doléhají rostoucí ekonomické problémy. Ratingová agentura Moody‘s nejprve snížila rating celé Itálii z A3 na Baa2, poté také desítce bank a 23 komunálním podnikům a oblastem. Sicílii navíc hrozí bankrot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modica na Sicílii

Modica na Sicílii | Foto: Robert Mikoláš

Guvernér Raffaele Lombardo, který včera potvrdil, že podá demisi, protože byl obviněn, že je ve spolčení s mafií, sice tvrdí, že Sicílii žádný bankrot nehrozí, ve skutečnosti velmi pravděpodobně oblasti chybí nejméně pět miliard eur. Podle některých expertů je možné, že díra bude mnohem větší.

Sicílie patří mezi pět italských oblastí se zvláštním statusem. Má absolutní autonomii, ale peníze dostává od státu a dostává jich mnohem více než jiné italské oblasti. Nenese ale žádnou odpovědnost za to, jak s nimi zachází.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi ve Světě o deváté

Místo rozvíjení průmyslu, zemědělství nebo turistického ruchu se tak vytvářejí tisíce pracovních míst placených státem. Jen oblastní správa má přes 20 tisíc zaměstnanců s platy vyššími než jinde. Vznikají i pracovní místa ve zdravotnictví, které ale nefunguje a patří k těm nejhorším v Itálii, nebo se například neustále přibírají lesníci.

Členové oblastní rady si pak například dopřávají platy kolem 14 tisíc eur měsíčně a další prebendy a samotný guvernér Lombardo má vůbec nejvyšší plat ze všech ostatních. I důchodový systém je na Sicílii stále výhodnější než jinde.

Jak se k celé situaci postaví vláda Maria Montiho, není zcela jasné. Stále hlasitěji se ale ozývají hlasy, které požadují zrušení zvláštních výhod pro pět oblastí se zvláštním statusem. Velké peníze kromě na Sicílii proudí i do severoitalských oblastí Furlansko-Julské Benátsko, Horní Adiže, Aosta a na Sardinii.

Vědunka Lunardi, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme