Moody's zhoršila úvěrový rating Turecka o jeden stupeň. Ve zprávě poukázala na geopolitická rizika

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň na úroveň B2. Výhled úvěrového ratingu zůstal negativní, což signalizuje, že by Moody‘s mohla přikročit k jeho dalšímu zhoršení.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratingová agentura Moody´s

Ratingová agentura Moody´s | Zdroj: Reuters

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Agentura Moody's ve své zprávě poukázala mimo jiné na zvýšená geopolitická rizika zahrnující vztahy se Spojenými státy, vztahy s Evropskou unií či napětí ve východním Středomoří.

Turecká ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí nejvíce za posledních deset let. Hrubý domácí produkt (HDP) se meziročně snížil o 9,9 procenta po růstu o 4,5 procenta v prvních třech měsících roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme