Rating USA klesl po 70 letech na AA+

Spojené státy šokovalo snížení úvěrového ratingu agenturou Standard and Poor's. Hodnocení AAA ztratila nejsilnější ekonomika světa poprvé za 70 let. Má jít o reakci na konkrétní podobu dohody o zvýšení amerického dluhového stropu. Další agentury Fitch nebo Moody's snížení amerického ratingu neplánují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dolar. Ilustrační foto.

Americký dolar. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

„Agentura Standard and Poor's odůvodnila toto snížení kompromisem Kongresu, který ač se dohodl na zvýšení dluhového stropu, nestačil nebo spíš nezvládl snížení státních výdajů na úroveň, která by zajistila snížení deficitu a státního dluhu," vysvětluje pozadí tohoto kroku spolupracovník Radiožurnálu ve Spojených státech Dušan Neumann.

Neumann dále dodává: "Oněch 917 miliard dolarů, které během příštích deseti let mají ze státního dluhu odečíst, představuje pouhá 3% ročního rozpočtu a to nedává žádnou záruku, že americká ekonomika a finanční trhy budou stabilní."

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvodech pro snížení ratingu USA informuje Dušan Neumann

„Je to snížení u jedné skupiny závazků, těch dlouhodobých, a jen o jeden stupeň, takže já bych v tom neviděl zas tak zásadní rozdíl,“ řekl v rozhovoru pro Rádio česko Jiří Rusnok, ekonom a bývalý ministr financí.

Mluvčí amerického ministerstva financí obvinil agenturu Standard and Poor´s z toho, že svůj verdikt vynesla na základě špatných výpočtů. Zahrnula do něj prý o 2 biliony vyšší americký dluh, než činí skutečnost.

„Já myslím, že to v tuto chvíli je jen hra s čísly, hra s veřejným míněním a trochu psychologií trhu,“ hodnotí situaci Jiří Rusnok.„Je poměrně nepravděpodobné, že by se vyloženě spletla. Spíš jde o nějaký nesoulad v metodickém chápání různých výkazů,“ vysvětluje analytik společnosti Partners Pavel Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Rusnok se v rozhovoru pro Rádio Česko zamýšlí nad příčinami a důsledky snížení ratingu

„Situace, ve které se nachází bohatý svět, nevznikla před rokem ani před týdnem. Ta je výsledkem nějakého kontinua a politik, které tady byly,“ shrnuje Rusnok příčiny krize.

Dále hodnotí, že vinou politiků je i neschopnost přiznat si, že nejsou schopni dlouhodobě hospodařit s vyrovnanými rozpočty, a také nekonečné lehkomyslné zadlužování.

„Nemusí nastat nic dramatického. Do jisté míry trh již s touto zprávou v těch expektacích počítal, takže já bych nějaké drama na dluhopisovém trhu v tuto chvíli neočekával. Současně si ale myslím, že trhy budou celkově velmi nervózní a labilní,“ dodává Jiří Rusnok.

„Americké zadlužení už se blíží sto procentům hrubého domácího produktu. A když se podíváme na to, jak má růst, tak ty křivky jdou v příštích letech opravdu velmi strmě nahoru směrem k vyššímu zadlužení. Po roce 2020 Američané budou mít opravdu obrovský problém se svými dluhy,“ hodnotí stav a předpokládaný vývoj americké ekonomiky pro Radiožurnál Ondřej Houska
.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snížení ratingu hodnotí pro Radiožurnál Ondřej Houska

„Za současné situace spíš si troufám odhadnout, že to velkou paniku nevyvolá především proto, že ostatní velké ratingové agentury stejný krok jako Standard and Poor´s neudělaly,“ shoduje se Ondřej Houska s Jiřím Rusnokem.

Vliv ratingových agentur začal před 10-15lety, kdy různé regulační orgány a zákonodárné sbory si chtěly zjednodušit práci a nadiktovaly bankovním institucím podle ratingu, jaké smějí vydávat dluhopisy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kohout ze společnosti Partners hodnotí vliv ratingových agentur

„Moc, kterou mají ratingové agentury, jim vlastně věnovaly vlády, parlamenty a regulační úřady,“ vysvětluje analytik společnosti Partners Pavel Kohout.

Základním funkcí ratingových agentur není dle Pavla Kohouta zhodnocení státu. Agentury se živí hodnocením kreditní kvality soukromých subjektů.

„Státy, a na to se často zapomíná, hodnotí pouze z propagačních důvodů, za to nedostávají od nikoho zaplaceno, pouze za to mají publicitu,“ objasňuje funkci ratingových agentur Pavel Kohout.

Vysoký představitel Obamovy administrativy označil pro televizi CNN přístup ratingové agentury za ‚úpně zcestný a neodrážející fakta‘ .

Republikánský aspirant na prezidentskou nominaci Mitt Romney považuje snížení hodnocení za ‚znepokojivý indikátor propadu země za prezidenta Baracka Obamy‘.

Další prominentní člen Republikánské strany Jon Huntsman připusuje historický pokles ratingu ‚nekontrolovatelnému utrácení a nedostatku vůdcovství ve Washingtonu‘.

Senátor Jim DeMint vyzval šéfa Bílého domu, aby okamžitě odvolal ministra financí Timothyho Geithnera.

Jiří Hošek, Dušan Neumann, Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme