Ratingové agentury jen říkají svůj názor, za zadluženost prý nemohou

Ratingové agentury mají být nově transparentnější, nezávislejší a za pochybení nebo porušení pravidel mohou být hnány k soudu, zaznívají totiž hlasy, že právě ony mohou za to, že se krize v eurozóně prohloubila. S tím ovšem nesouhlasí děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák. Ratingové agentury podle něj mají vliv jen na to, že díky jejich názoru začne problém vnímat více lidí a také investoři. Soubor regulací ratingových agentur, který představila Evropská komise, musí ještě schválit Evropský parlament a také všechny členské země Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel Barnier ve Štrasburku

Michel Barnier ve Štrasburku | Zdroj: Reuters

„Je potřeba si uvědomit, že ratingová agentura de facto dělá akorát to, že dává určitý svůj názor na bonitu, na kvalitu, na schopnost určité země splácet své závazky. Jinými slovy je to skutečně jenom názor, ale není to něco, co by vedlo třeba k vysoké zadluženosti, kterou dneska řada zemí Evropy má,“ říká Dvořák.

Zdůrazňuje, že ratingové ohodnocení má pomoct investorům v rozhodování, ale nikdo se jím řídit nemusí. To samé prý platí i pro banky. Právě jejich závislost na ratingových agenturách ale Evropská komise kritizuje a plánuje ji omezit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák rozebírá návrh Evropské komise na změnu fungování ratingových agentur

V návrhu Evropské komise také mimo jiné stojí, že by mezi ratingovými agenturami měla fungovat větší soutěž. Dvořák si ovšem nemyslí, že by větší konkurence znamenala lepší kvalitu ratingu.

„Jestli tam budeme mít ratingových společností pět deset nebo padesát – vždyť už dneska jich je po Evropě relativně dost, ale samozřejmě většinou se bere rating těch nejvýznamnějších,“ upřesňuje.

Stejně tak nesouhlasí s návrhem Evropské komise, že agentury by nesměly vydávat hodnocení států, které čerpají finanční pomoc. Státům by to prý mohlo naopak spíše uškodit.

ČTĚTE TAKÉ: EK schválila zostření pravidel pro ratingové agentury, pravice je proti

„Ve chvíli, když nebude rating, tak jedna významná informace bude chybět. A ve chvíli, když na trhu nemáte informaci, tak si myslím, že trh se může chovat ještě mnohem nevypočitatelněji,“ domnívá se Dvořák.

Pokud tedy nakonec všechny návrhy Evropské komise projdou, myslí si, že opatření nepovedou k očekávanému výsledku. Rating by podle něj měl zůstat doménou trhu a tržních pravidel.

„Pokud agentura bude dlouhodobě dávat nějaké špatné ratingy, tak si myslím, že se sama jaksi odrovná v tom, že její rating nikdo nebude brát. Myslím si, že toto je mnohem větší a lepší tlak, než vytvářet nějakou instituci, o které si budeme myslet, že to bude snad dělat lépe,“ říká Dvořák v reakci na zatím zamítnutý návrh Evropské komise založit samostatnou evropskou ratingovou agenturu.

Roman Chlupatý, Naďa Bělovská, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme