Ratingové agentury používají rozdílné metodiky hodnocení

Ratingová agentura Moody's zatím nechala úvěrové hodnocení Francie na nejvyšší hodnotě AAA se stabilním výhledem. Varovala ale před hrozbou přílišné zadluženosti země. Moody's přišla se svým varováním jen tři dny poté, co poprask v Elysejském paláci způsobila konkurenční agentura Standard & Poor's, která snížila nejvyšší rating Francie o jeden stupeň na AA+ s negativním výhledem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zahradník

Petr Zahradník | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Já si myslím, že to nejsou až tak rozdílné pohledy a myslím si, že kdybychom se dívali na hodnocení agentury Moody's řekněme za čtrnáct dní nebo za měsíc, tak možná dojde ke stejnému závěru,“ řekl analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Dodal, že v současné době se skutečně „láme chléb“ nad hodnocením finanční stability zemí, které jsou, byť jen částečně, namočeny ve fiskálně-ekonomickém problému eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Petr Zahradník mluví o rozdílných metodikách ratingových agentur ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Já mám pocit, že je jenom otázkou času, kdy se Moody's přizpůsobí tomu hodnocení Standard & Poor's,“ uvedl Petr Zahradník.

Agentura Fitch minulý týden uvedla, že pokud nedojde k dramatickému zhoršení krize v eurozóně, neplánuje žádné změny ratingu Francie až do roku 2013. Fitch v současnosti hodnotí zemi Galského kohouta nejvyšším ratingem AAA s negativním výhledem.

„Právě škála ratingového hodnocení se má snažit nějakým srozumitelným způsobem identifikovat bonitu jednotlivých zemí a někdy i velkých korporací, protože to není pouze výsada státu, které si nechávají dělat rating. Právě ta škála pomocí písmen má daleko srozumitelněji identifikovat možná rizika těch států, respektive alkách korporací. Takže profit by z toho měli mít jak politici, tak finančníci, tak investoři,“ vysvětlil analytik.

Za důležitý parametr celkového ratingového hodnocení považuje i stabilitu bankovního sektoru.

Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme