Ratingové agentury se liší v hodnocení likvidity Česka

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zvýšila České republice hodnocení a to až o tři stupně. To znamená, že naší zemi věří, že je schopna splácet dluhy v zahraniční měně. Naopak agentura Standard and Poor's, která nám minulý týden rating snížila, se obává, že nebudeme schopni bezrizikově splácet dluhy v naší měně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Přestože má naše republika větší objem korunových závazků, než těch devizových, považuje Petr Zahradník z Conseq finance výrazně lepší hodnocení agentury Moodys, za částečnou kompenzaci horšího ratingu agentury Standard and Poor's.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník k ratingu

Podle něho právě motiv vstupu do EU byl důvodem výrazného posilování měn středoevropských zemí docházelo k růstu jejich měn. To spolu s obecnou stabilizací těchto států v rámci Evropy bylo zřejmě důvodem zvýšení ratingu ze strany Moody's.

Milan Kopp, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme