Ratingové společnosti opět snížily důvěryhodnost Řecka

Evropská dluhová krize se naplno připomíná. Agentura Moody's dnes snížila ohodnocení důvěryhodnosti Řecka a to hned o tři stupně. Agentura Fitch varovala, že by mohla snížit rating Španělska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Výnosy irských dluhopisů, tedy výše rizikové prémie, kterou si nechá trh za půjčky platit, navíc dosáhly nového rekordu 9,48 procenta. Vznikající nová irská vláda totiž připustila, že země možná nezvládne splácet své závazky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem na Rádiu Česko byl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora

Nedůvěra ratingových agentur a trhů ve schopnost zemí na periferii eurozóny splácet své závazky roste. Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora se obává hlavně o jižní Evropu:

„Já se obávám, že jižní Evropu čeká v nejbližších letech skutečně velmi černá budoucnost. K tomu, aby jižní Evropa mohla začít růst nějakým solidním tempem, tak by muselo velmi výrazně ožít Německo, Francie, Benelux, střední Evropa, prostě celý zbytek Evropy. Ten by potom mohl nastartovat růst v jižní Evropě.“ Takový vývoj ale ekonom nepředpokládá.

Pro zadlužené země vidí Pikora největší hrozbu ve zvyšování úrokových sazeb: „Já vidím velkou hrozbu v tom, že Evropská centrální banka zvýší úrokové sazby a tím pádem bude mít jih Evropy ještě větší problém se splácením dluhů než dnes a povede to k tomu, že ta spirála bude ještě rychlejší.“

Martin Křížek, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme