Realitky vykupují nemovitosti s problémovou hypotékou

Český realitní trh zažívá nový trend – výkupy nemovitostí od lidí s problémy se splácením hypoték a dalších úvěrů. Na vykupování začínají vydělávat i tuzemské realitní kanceláře. Obracejí se na ně lidé s finančními problémy, kteří nemají čas čekat na prodej své nemovitosti standardním způsobem, a proto upřednostňují přímý výkup.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Tomáš Adamec

Nárůst hlásí i počet nedobrovolných dražeb, který se podle oficiálních čísel v Česku od ledna do konce srpna meziročně více než zdvojnásobil na 450 dražeb.

Trend v realitním trhu ale pro Jiřího Pácala, člena správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, není překvapením. „Dokonce se očekávalo, že k prudšímu nárůstu dojde už na konci roku 2009. Šlo i o to, jak budou banky tlačila na své klienty, kteří nesplácejí. Snažily se s klienty vyjednávat, dávat jim různé odklady splátek, měnily splátkové kalendáře. Někde však už míra trpělivosti přetekla,“ uvádí.

Situace se podle něj bude ještě vyvíjet a čísla budou růst, přesto se prý ale nejedná o nic masového. „Počty v minulosti byly totiž nízké a nárůst o sto procent neznamená, že se dostáváme do dramatických čísel. Trend tu ale je a nedobrovolných dražeb bude přibývat. Lidé, kteří mají hypotéku a nejsou schopni ji splácet, budou čím dál častěji vyhledávat nového vlastníka pro svou nemovitost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O českém realitním trhu s Jiřím Pácalem, členem správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Pro ČTK se ředitel realitní sítě M&M reality holding Miroslav Jonáš vyjádřil, že v poslední době tento obchod zažívá zlaté období, nemovitost jsou totiž zadlužené, a tak se dají koupit za skvělé ceny. Podle Pácala ale obrovské poklesy při prodejích nepůjde.

„Musíme však rozlišovat, zda se předlužený vlastník dobrovolně rozhodne nemovitost prodat, a tak poskytne slevu, aby kupce našel. Takových případů ale není mnoho, protože lidé se pak nemají kam přestěhovat. Spíše se snaží se ve své nemovitosti udržet,“ vysvětluje Pácal.

„Druhým případem jsou exekuce, tedy nedobrovolné dražby. Banka ji zpravidla nerealizuje sama. Prodá však pohledávku a dražbu pak navrhne nový vlastník pohledávky. To už jsou vyvolávací ceny velmi nízké – i padesát procent reálné kupní ceny.“

Jiří Pácal ale také podotýká, že u nedobrovolné dražby už ale zájemce nezíská o nemovitosti informace o technickém a právním stavu, například zda se k nemovitosti neváže dlouhodobá nájemní smlouva. „Hodí se to pouze pro realitní obchodníky, kteří věří, že nátlakem na vlastníka se k nemovitosti dostanou,“ dodává.

Ceny nemovitostí příliš ovlivněny nebudou

Podle člena správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí riziko, že by se realitní kanceláře mohly dostat do potíží, pokud by šly do takových typů investic naplno, existuje.

„Pokud se exekuuje nemovitost, kde jsou nebytové prostory, exekutor je může vypovědět a nájemníci je nebudou moci využívat. Neplatí to však u bytových ploch. U nich se stává, že se exekuuje prázdná nemovitost. Byt nebo rodinný dům má zpravidla uzavřenou nájemní smlouvu, a s tou se musí kupující dále vypořádat.“

Jak Pácal ale tvrdí, tato malá část realitního sektoru v České republice ceny nemovitostí příliš neovlivní. „Narozdíl od standardně fungujících jiných rozvinutých zemí u nás nefunguje situace, kdy by přišel exekutor a oznámil vlastníkovi: ‚Za měsíc bude dražba, opusťte nemovitost, předejte klíče a do té doby udělejte prohlídku pro zájemce, aby se dosáhlo nejlepší ceny.‘ Pokud by u nás platily takové zákony, s cenami by to něco udělat mohlo.“

Pácal očekává, že se v budoucnu změní legislativa. „Potřebujeme nový občanský zákoník a aby už skončila regulace nájemného a také nový zákon o vlastnictví bytů, který by trh mohl povzbudit.

Situace rodinných domů je podle něj jiná – výstavba prý sice klesla, ale zájem je o ně silný, protože 50 procent domácností bydlí v domcích, navíc brzy přijdou ke slovu populační ročníky. Nárůst ceny rodinných domů se tedy podle Jiřího Pácala v tomto segmentu předpokládat dá.

Tomáš Pavlíček, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme