Realitní trh v Česku se dotkl svého dna

Ceny domů a bytů letos pokračovaly v poklesu. Realitní trh v Česku se tak dotkl svého dna. Zájem o koupi nemovitostí se vlivem recese výrazně snížil. Realitní kanceláře naopak zaregistrovaly větší zájem o pronájmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení na sídlišti (ilustr. foto)

Bydlení na sídlišti (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Ceny domů a bytů klesly v letošním roce v průměru asi o 13 až 15 procent. Největší pokles hodnoty postihl byty v panelových domech, říká Ondřej Novotný z poradenské společnosti King Sturge, která působí v oblasti realit.

"Co se týká těch starších a jakoby asi nejhorších nemovitostí, to znamená těch panelákových domů v horších lokalitách na kraji města, tam ty propady mohly být až okolo 20 procent.?

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny nemovitostí v Odpoledním Radiožurnálu mapoval redaktor Tomáš Medek

"Co se týká těch dobrých rezidenčních projektů plus starých bytů v cihlové zástavbě a na lukrativních místech, tam poklesy byly v celku minimální, okolo pěti procent," upřesňuje Novotný.

Velké rozdíly ve vývoji cen byly letos také mezi regiony. "Dá se říct, že regiony nepocítily krizi tak vehementně jako Praha, byť i tam došlo k poklesům zhruba mezi 10 - 15 procenty, ale jsou i výjimky, kde byl růst - například Ústecký kraj. A jsou kraje, kde byl pokles ještě větší než v Praze - například Brno a Ostrava," uvádí David Černík z realitní kanceláře Maxima Reality.

Rostly naopak ceny pronájmů. Zájem o ně mají hlavně lidé, kterým banka odmítla dát hypotéku, a také ti co stále vyčkávají s koupí nemovitosti v naději, že ještě zlevní. "Pronájmy bytů a rodinných domků zaznamenaly meziroční růst zhruba o 3 až 5 procent."

Krize přinesla i pozitiva

Ondřej Novotný upozorňuje, že krize měla také pozitivní vliv na realitní trh. Developeři se totiž v obavách, že postavené byty neprodají, začali daleko víc zajímat o požadavky klientů.

"Tohle bylo developery v minulých letech trošku opomíjeno, soustředili se především na to, aby postavili projekt. Nebylo pro ně zas tak důležité, jak ten projekt bude vypadat, vzhledem k tomu, že se ve finále stejně všechno prodalo."

"To se změní, takže v tuto chvíli bych očekával, že na rezidenční trh začnou přibývat nové projekty, které budou v souladu s tím, co zákazníci chtějí. Takže prodeje v podstatě budou k oboustranné spokojenosti narůstat," uzavírá Novotný.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme