Podnikatelská aktivita v USA klesla na rekordní minimum, zjistil průzkum IHS Markit

Podnikatelská aktivita ve Spojených státech klesla v březnu na rekordní minimum. Ve své předběžné zprávě to dnes uvedla konzultační společnost IHS Markit. Pandemie způsobená koronavirem utlumila aktivitu jak ve zpracovatelském sektoru, tak v sektoru služeb.

Washington/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

(ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Výsledky průzkumu IHS Markit posilují očekávání analytiků, že americká ekonomika už je v recesi.

Souhrnný index podnikatelské aktivity, který je považován za spolehlivý ukazatel zdraví ekonomiky, se pro tento měsíc snížil na rekordní minimum 40,5 bodu z únorových 49,6 bodu. Sestoupil také hluboko pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Koronavirus má v Česku třetí oběť. Celkem je v zemi 1394 případů nákazy

Číst článek

Průzkum se uskutečnil mezi 12. a 23. březnem. Od minulého týdne guvernéři nejméně 18 amerických států, které se na celkové populaci země podílejí téměř polovinou, vydali nařízení, aby lidi zůstávali doma, vyjma nutných cest od obchodu, lékárny, na čerpací stanici nebo k lékaři. Přerušeny jsou rovněž podnikatelské aktivity, které nejsou považovány za nezbytné.

Nařízení zůstat doma výrazně zasáhlo sektor služeb. Index nákupních manažerů pro toto odvětví se propadl na rekordní minimum 39,1 bodu z únorových 49,4 bodu, a zaznamenal tak nejvýraznější měsíční propad od října 2009. Analytici čekali pokles indexu na 42 bodů.

Ve zpracovatelském sektoru některé firmy zůstaly v provozu, jiné ale zavřely. Odvětví má problémy hlavně kvůli narušení dodavatelských řetězců. Jeho propad ale není tak výrazný, index klesl na 49,2 z 50,7 bodu v únoru. Dílčí ukazatel nových zakázek se ale dostal také pod 50 bodů.

„Průzkum upozorňuje, jak je pravděpodobné, že Spojené státy už jsou v recesi, která se nevyhnutelně dál prohloubí,“ řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme