Recese v Německu: Loňský hospodářský růst byl poloviční oproti roku 2007

Jen o 1,3 procenta stoupl v loňském roce hrubý domácí produkt v sousedním Německu. Nejsilnější evropská ekonomika tak oproti roku 2007 zpomalila o polovinu. Jobova zvěst přišla taky z největšího finančního ústavu v zemi, Deutsche Bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Podle odhadů Spolkového statistického úřadu se hrubý domácí produkt v posledních třech měsících loňského roku dramaticky propadl a to o 1,5 až 2 procenta. Pro letošní rok očekávají experti pokles HDP o minimálně 2 procenta, což by znamenalo nejhorší hospodářskou recesi od roku 1949.

Na poplach bije mimo jiné německé strojírenství, kterému v listopadu klesl počet zakázek oproti stejnému období roku 2007 o plných 30 procent. Vrásky na čele má taky šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

Největší soukromá banka v Německu se ve 4.čtvrtletí propadla hluboko do červených čísel, když ztratila 4,8 miliardy eur. Celkově očekává finanční ústav po zdanění roční mínus ve výši bezmála 4 miliard eur.

Spolková vláda mezitím začala prověřovat možnost částečného zestátnění hypoteční banky Hypo Real Estate. Ta už na bankovních garancích dostala více než 30 miliard eur, ale hrozí jí další problémy.

Hospodářská krize se ze západu Evropy přelila i do Česka. V listopadu totiž klesla průmyslová výroba o víc než 17 procent, produkce v odvětví dopravních strojů a zařízení dokonce o 30 procent. Snížila se také zaměstnanost a zakázky v tomto odvětví.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme