Recesi nevyřeší škrty ani investice. Hledejme ‚chytrá řešení‘, říká ekonom

Americký prezident Barack Obama chce nastartovat ekonomický růst Spojených států. Víc než hodinový tradiční projev o stavu Unie přednesl před celým Kongresem. Zatímco Amerika chce začít investovat, Evropská unie šetří. Ani jedna z cest se ale nejeví jako ta šťastná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurodotace. Ilustrační foto

Eurodotace. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Prezident Obama chce ve své zemi zavést sérií opatření, která nezvýší zadlužení země. Klíčové podle něho bude vytváření nových pracovních míst hlavně v průmyslu, který dlouhodobě ztrácí, protože výroba se přesouvá do jiných zemí.

Ekonomický růst si však nemůže koupit žádná vláda na zemi. Příkladem je třeba Japonsko, které masivně investuje a jehož růst je přitom nulový. Podle analytika Raiffeisen bank Aleše Michla by tak v době recese spíše stát neměl škodit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Modely, kterými se snaží dostat z recese Amerika a Evropa, srovnával v Ranním interview Radiožurnálu analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl

Příkladem je třeba zdaňování vlastních aktivit nebo nakládání s energiemi. Zatímco ve Spojených státech cena elektřiny a plynu klesla za poslední dva roky o 40 procent, Evropa tyto komodity naopak plynule zdražuje. Zdražování ale nemůže vést ke zvýšení spotřeby a tudíž odbytu energií.

„Evropa je strašně přitroublá. Pořád mluvíme o růstu, o růstu, ale v praxi děláme pravý opak, takže to není o investicích vlády. Je to prostě o chytrých krocích, jak vyrovnat rozpočty, aniž bychom sami sebe zdaňovali,“ dodává Aleš Michl.

Obamova Zpráva o stavu Unie přináší plán na ekonomický růst země

Číst článek

Evropský prostor se tak v době recese zacykluje: státy komodity zdražují a logicky klesající spotřeba si vynucuje další zdražení. Pokud neinvestuje do svého rozvoje stát, nechtějí tak činit ani firmy.

„Města se třemi největšími nezaměstnanostmi, když si je seřadíte: Most, Bruntál a Jeseník, tak všechny tři investovaly do akvaparků. Myslím si, že to strašně špatně, že si platíme akvaparky a máme tam největší nezaměstnanost,“ uvádí příklad Aleš Michl a dodává, že jeho příklad je symbolický pro celý postup Evropy.

Marína Dvořáková, Zuzana Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme