Řecká důchodová reforma rozdělila společnost

Nutné úpravy penzijního systému v Řecku narážejí na tuhý odpor opozice i tradičně silných odborů. Podle vládního návrhu se zvýší věk odchodu do důchodu na 65 let, a to u mužů i žen. Reformou přitom podmiňuje mezinárodní společenství svoji pomoc dluhy zatížené zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament, Atény

Řecký parlament, Atény | Foto: europa.eu

Reforma neúnosně štědrého penzijního systému nebude skoková, ujišťuje řecká vláda. Podle jejího návrhu bude rozložena do několika let a plně začne fungovat až v roce 2015.

Snížení důchodů se nemá dotknout těch nejchudších, těm se důchody naopak mírně zvednou. Důchodci ale nebudou dostávat 13. ani 14. penze.

Podle opoziční Nové demokracie přinesou tato opatření zármutek milionům Řeků. Komunisté prohlásili, že vládní program je náhrobním kamenem na boji přechodních generací za lepší život.

Pravicově populistická strana LAOS požaduje, aby se o penzijní reformě v parlamentu hlasovalo jmenovitě, aby veřejnost věděla, kdo zrušil sociální výdobytky.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme