Řecká ekonomika se zvedá, čeká se skvělá turistická sezóna

Po třech letech recese a škrtů z Řecka přicházejí první pozitivní zprávy o obratu v hospodářství. Rozběhly se privatizace státních podniků a do Řecka se sjíždějí významní světoví investoři. Úspěšný má být letos poprvé od začátku krize i jeden z pilířů řecké ekonomiky, turistický ruch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko - mořská pláž

Řecko - mořská pláž | Foto: Martin Prokeš

V Řecku už turistocká sezóna začala, už o Velikonocích Řekové zaznamenali rekordní počet turistů. Letos by do země mělo přijet na 17 milionů zahraničních turistů a v některých hotelích už není možné sehnat na léto ubytování.

Nejvíce turistů přijede z Německa, z Anglie a z Francie, ale hoteliéři se připravují i na příliv návštěvníků z Ruska a z Číny. Očekávají zámožné cestovatele, kteří hledají luxus. Někteří Číňané se dokonce chystají nakupovat v Řecku i nemovitosti. Vláda proto upravuje vydávání víz pro Číňany a Rusy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor se spolupracovnicí Českého rozhlasu v Řecku Soňou Dorňákovou-Stamu v Odpoledním Radiožurnálu o zlepšujícím se stavu turismu v Řecku

Letos poprvé bude platit, že pokud si čínský občan koupí v Řecku nemovitost nad 250 metrů čtverečních, dostane na pět let povolení k pobytu v zemi.

Podle oficiálních údajů mají být letos pobyty v řeckých hotelích o 15 procent nižší. Jestliže vláda sníží vysoké DPH ve stravování, ceny možná ještě poklesnou. Důraz letos hoteliéři kladou na pohostinnost.

Kromě tradičních cílů, jimiž jsou největší ostrovy Kréta a Rhodos, turisté často míří také do řeckých hor, například na bájný Olymp. Oblíbený je také církevní turismus, kdy turisté z celého světa cestují po ortodoxních klášterech.

Soňa Dorňáková Stamu, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme