Řecká koalice se dohodla na úsporných opatřeních. Musí ušetřit 11 miliard eur

Řecko bude muset v nadcházejících dvou letech uspořit víc než 11 miliard eur. Po zdlouhavém vyjednávání se na tom dohodly řecké vládní strany. Přijetí úsporného balíku je podmínkou k uvolnění další části finanční půjčky z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské unie nad Parthenónem na athénské Akropoli

Vlajka Evropské unie nad Parthenónem na athénské Akropoli | Foto: ČTK/AP, Petros Giannakouris | Zdroj: ČTK

Řecká vláda půjčku nutně potřebuje nejpozději v září, protože státní pokladna se totiž pomalu, ale jistě vyprazdňuje.

Šéfové řeckých vládních stran se na úsporách dohodli až napotřetí. „Dvě malé strany – socialisté a Demokratická levice – nesouhlasily s tím, aby v novém balíku byla opatření, která škrtají příjmy řeckých obyvatel,“ upřesnila spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková Stamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice ČRo v Řecku Soňa Dorňáková Stamu v Ranním Radiožurnálu

Představitelé těchto stran tak nechtěli, aby se již po několikáté seškrtaly penze a platy státních zaměstnanců nebo se rušily různé státní sociální příspěvky.

„Ve vládě nastal rozkol, včera to vypadalo, že osud vlády skutečně visí na vlásku. Předák socialistů ale nakonec ustoupil s tím, že si nepřeje, aby vláda padla,“ doplnila Dorňáková Stamu.

Dnes začíná další jednání řecké vládní koalice s takzvanou trojkou, tedy se zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky. Jaká konkrétní opatření se budou nakonec projednávat, se teprve uvidí.

„Jednání budou probíhat dále, podle ministra financí zřejmě až do konce srpna,“ dodala spolupracovnice ČRo v Řecku.

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme