Řecká opozice navrhla Evropské komisi plán řešení dluhové krize

Část řecké opozice má vlastní plán vybřednutí z dluhové krize. Přišla s ní malá liberální strana Demokratická aliance. Její lídr v řeckém parlamentu, bývalá ministryně zahraničí Dora Bakoyannis návrh předala eurokomisaři pro hospodářské a měnové záležitosti Ollimu Rehnovi. Plán počítá nejen s úspornými opatřeními, ale i pobídkami pro investory a investováním zisků z privatizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Emanuel Macoun

Do plánu centristické Demokratické aliance patří nejen úspory a škrty, ale také podpora investic. Návrh strany počítá se snížením korporátních daní, aby byli živnostníci ochotní je platit. Nynější vysoké daně totiž spíše podporují šedou a černou zónu ekonomiky.

Řecká opozice také navrhuje, aby se 25 procent z privatizace státního majetku nepoužilo na úhradu dluhů, ale šlo do fondu na podporu investic.

Poslanci Demokratické aliance nepřipouštějí, že by se při privatizaci státní půdy mohlo jednat například o prodej celých řeckých ostrovů do soukromých rukou.

Předsedkyně strany Dora Bakoyannis byla do podzimu 2009 členkou kabinetu premiéra Karamanlise, tedy vlády, která EU dodala lživé údaje o řeckém rozpočtovém schodku.

Následné odhalení dvojnásobného deficitu vedlo k prudkému poklesu důvěry trhů v řeckou ekonomiku. Řecko to přivedlo na pokraj bankrotu.

Pavel Novák, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme