Řecká radikální levice představila ekonomický plán. Zastaví privatizaci a škrty

Žádné další škrty a privatizování. S tímto programem vstupuje do řeckých červnových voleb Strana radikální levice SYRIZA. Dnes ho představil šéf strany Alexis Tsipras. Podle průzkumů je strana favoritem nadcházejících voleb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf koalice radikální levice SYRIZA Alexis Tsipras představil ekonomický program

Šéf koalice radikální levice SYRIZA Alexis Tsipras představil ekonomický program | Zdroj: Reuters

Radikální levice už po volbách na začátku května, kdy se umístila na druhém místě, prohlašovala, že na žádné další škrty a utahování opasků nekývne. Alexis Tsipras několikrát prohlásil, že se jeho strana nebude účastnit žádné vlády, která by chtěla dále škrtat v rozpočtu a provádět úsporná opatření.

Tsipras tvrdí, že Řecko se může dostat z krize pouze tím, že odmítne podle něj barbarské škrty, které od Atén na oplátku za poskytnutí finanční pomoci žádá Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. V hodinovém projevu potvrdil, že v případě jeho vlády přestane Řecko plnit dohodu o mezinárodní pomoci.

Kritici straně vyčítali, že nemá žádný jasný program, jak by chtěli Řecko vést bez zahraniční pomoci. Její nový ekonomický program navrhuje snížení DPH na základní potraviny a konec dalšího okrajování platů a penzí.

Daňová zátěž by se podle Tsiprase měla přesunout od lidí s nízkými a středními příjmy k bohatým lidem s vysokými příjmy. Klíčové firmy by podle něj měly zůstat ve státních rukou.

Červnové volby v Řecku jsou všeobecně považovány za referendum o budoucnosti země v eurozóně.

Pavel Polák, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme