Řecká vláda představila plán prodeje státního majetku

Řecká vláda představila plán na prodej značné části státního majetku. Privatizace je jednou z podmínek pro získání mezinárodní finanční pomoci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropoli nad Aténami

Akropoli nad Aténami | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Řecký stát privatizoval vybrané podniky již v minulých letech, tentokrát však jde o velkou akci, která sníží státní majetek na nutné minimum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány Řecka na privatizaci státního majetku přiblížila ve Stalo se dnes spolupracovnice Radiožurnálu Andronika Čolasová

Smyslem privatizace je jednak zbavit se podniků, které zatěžují státní rozpočet, a jednak získat prostředky dlouhodobým pronájmem či částečným nebo úplným prodejem majetku.

Jak z Řecka uvedla tamní spolupracovnice Radiožurnálu Andronika Čolasová, dnes poprvé se sešli k jednání o tomto tématu ministři příslušných resortů s ministrem hospodářství, který má regulující funkci.

“Velice živé diskuse a různorodost názorů jednotlivých ministrů se točila jednak kolem způsobu, jak uskutečnit tuto závažnou akci, jednak kolem kvalitativních otázek, aby privatizace dostala správný směr nejen pokud jde o získání prostředků, ale také jak ji využít pro růst a rozvoj hospodářství,“ řekla Čolasová.

Stát prodá podíly v drahách, poště nebo vodárnách

Zatím je zhruba známo, kterých oblastí se privatizace bude týkat. Mělo by jít o státní železnice, poštu, výrobu a rozvod elektřiny, vodárny, banky, letiště a přístavy. Plně se zprivatizují kasina nebo některé dálnice.

Ministři podle přitom zdůrazňují, že nejde o výprodej, ale o zhodnocení majetku. „Proto u podniků veřejných služeb půjde podíl privatizace jen do toho stupně, aby nebyl ohrožen kontrolní balík, který umožní regulaci ze strany státu,“ podotkla Čolasová.

Atény chtějí z privatizace státních firem získat do roku 2013 alespoň tři miliardy eur. To je vedle výrazných rozpočtových úspor jedna z podmínek, ke které se Řecko zavázalo v rámci dohodnutého záchranného programu s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem.

Pomoc v celkové výši 110 miliard eur má Řecku pomoci se splácením dluhů a zachránit zemi před státním bankrotem.

Martin Hromádka, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme