Řecká vláda přijala další tvrdé úspory, na řadě je parlament

Řecká koaliční vláda schválila nová úsporná opatření, požadovaná mezinárodními věřiteli výměnou za další balík finanční pomoci. Rozpočtové úspory musí ještě schválit řecký parlament, který by se kvůli tomu měl sejít v neděli, a také evropští ministři financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Lukas Papadimos při svém prvním projevu k parlamentu

Řecký premiér Lukas Papadimos při svém prvním projevu k parlamentu | Zdroj: Reuters

Ačkoliv má vláda v parlamentu jasnou převahu, další nepopulární úspory narážejí na stále hlasitější odpor demonstrantů, ke kterým se přidávají i někteří ministři a poslanci z vládního tábora.

Během pátku opustilo kabinet několik členů na protest proti údajnému zahraničnímu diktátu, který může tvrdě dopadnout na životní úroveň Řeků.

Situace na politické scéně je velmi napjatá. Kdo nahradí ministry, kteří v pátek vládu opustili, není dosud jasné. Zřejmě se bude jednat o lidi z řad odborníků, nikoli o stranické zástupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci před schvalování opatření v řeckém parlamentu informovala spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková Stamu

Menší krajně pravicová strana LAOS označila podmínky věřitelů za ponižující, spolu s jejími zástupci odešli z vlády také někteří představitelé socialistů.

Dnes se o dalším postoji budou radit poslanci socialistů i konzervativců. Jejich rozhodování je však pod velkým tlakem veřejného mínění, neboť obě strany by chtěly bez ohledu na preference uspět v blížících se volbách.

Kabinet zřejmě bude muset o víkendu projít dalšími změnami, protože premiér Lukas Papadimos jasně řekl, že kdo nebude hlasovat pro úsporná opatření, nemůže zůstat ve vládě. Premiér chystá změny ve vládě právě, až skončí hlasování.

Podle premiéra není krach pro Řecko volba, a kdo chce krach, je obětí demagogie.

Další ústupky po Řecku požadují Evropská unie a Mezinárodní měnový fond výměnou za nový úvěr ve výši 130 miliard eur. Bez něj hrozí Řecku příští měsíc bankrot.

Generální stávka, kterou svolaly dva hlavní odborové svazy, mezi tím pokračuje až do nedělní půlnoci a paralyzuje život v zemi. Lodní a železniční doprava nefungují vůbec, velké problémy jsou i v městské hromadné dopravě Atén i dalších měst. Odboráři již oznámili, že mají v úmyslu ve stávkách pokračovat.

V centru Atén se chystá i masová demonstrace paralelně s jednáním parlamentu.

Martin Hromádka, Marína Dvořáková, Soňa Dorňáková Stamu, Pavla Smetanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme