Řecká vládní koalice se asi dohodne na nových úsporných opatřeních

Řecko chce ušetřit další miliardy. Lídři stran vládní koalice by dnes měli přijmout úsporná opatření na příští dva roky. Řecko musí podle dohody s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem ušetřit 11 a půl miliardy eur, tedy asi 270 miliard korun. Podle deníku Kathimerini Řekové například zaplatí víc za ošetření v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, eurozóna, EU, Evropská unie

Řecko, eurozóna, EU, Evropská unie | Zdroj: Reuters

Politici budou o konkrétních úsporách zřejmě jednat až do poslední chvíle. Dvě levicové vládní strany zatím odmítají zvýšení důchodového věku z 65 na 67 let.

Jsou také proti dalšímu snížení platů státních zaměstnanců. Naopak prý souhlasí s nárůstem poplatku za ošetření v nemocnici z pěti na 15 eur.

Podle evropských diplomatů ale v řecké státní pokladně pravděpodobně i tak zeje díra za desítky miliard eur. Je možné, že eurozóna a Mezinárodní měnový fond budou po Řecích požadovat další škrty.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme