Řecké banky otevřou v pondělí, výběr peněz zůstane omezený

Řecké banky v pondělí znovu otevřou, výběr peněz však zůstane i nadále omezený. Vyplývá to z dekretu, který dnes vydala řecká vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko požaduje dvouletou dohodu s unijním záchranným fondem ESM a souběžnou restrukturalizaci dluhu

Řecko požaduje dvouletou dohodu s unijním záchranným fondem ESM a souběžnou restrukturalizaci dluhu | Zdroj: Reuters

Řecké banky jsou skoro 3 týdny zavřené, ale Řekové si mohou vybírat hotovost z bankomatů. Aktuální denní limit je stanoven na 60 eur na jeden účet, tedy v přepočtu asi 1600 korun.

Dnešní vládní dekret změnil maximální výši výběru na 420 eur (v přepočtu zhruba 11 400 korun) za týden. Lidé tak sice budou moci týdně získat z účtu stejnou částku jako doposud, ale budou si ji moci vybrat najednou.

Řecké bankovní karty navíc budou moci držitelé opět používat k platbám při pobytu v zahraničí. V platnosti však zůstávají omezení pro přesun peněz z Řecka i pro zakládání nových účtů.

Obyvatele Helénské republiky ale zajímá i chystané zdražování, které se od pondělí dotkne i taxislužby a veřejné dopravy, kdy jízdenka bude stát zhruba o deset centů více, tedy asi o 2,70 Kč.

Řecký premiér Tsipras odstranil z vlády odpůrce reforem. Skončil i ministr Lafazanis

Číst článek

Že by banky mohly v pondělí opět otevřít pobočky, avizoval náměstek řeckého ministra financí Dimitris Mardas již ve čtvrtek.

Guvernér rakouské centrální banky a člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny to však v pátek popřel.

Agentura Reuters pak s odvoláním na zdroj z řecké bankovní asociace uvedla, že banky jsou připraveny znovu otevřít, musejí ale nejprve dostat povolení od řecké centrální banky a vlády.

Řecké banky byly v důsledku dluhové krize uzavřeny 29. června. ECB jim umožnila ve čtvrtek čerpat větší objem nouzových úvěrů, když zvýšila limit půjček z programu nouzového financování ELA o 900 milionů eur z dosavadních téměř 90 miliard eur. Řecké banky jsou už delší dobu na penězích z programu ELA závislé.

Robert Mikoláš, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme