Řecké falšování statistik je v Evropě výjimkou

Řecko šokovalo celý svět doznáním, že manipulovalo s hospodářskými statistikami země. O hrátkách s čísly včera informoval nový řecký ministr financí George Papaconstantinu, podle něhož vinu nese předchozí vláda. Namísto dosud očekávaného šestiprocentního deficitu tak Řecko letos čeká deficit na úrovni 12,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Analytik společnosti Patria David Marek nevěří, že podobným způsobem by mohly se svými statickými údaji manipulovat i další evropské země.

"U jiných evropských zemí se podobné nepořádky neobjevují, jen určité metodické nepřesnosti ve statistice. Jsou ale země, u nichž takové obavy panují. Jsou to například některé čínské statistiky, pohyby se vznášejí i nad určitými ruskými čísly," uvedl Marek ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom David Marek aprorektorka VŠE pro vědu a výzkum Stanislava Hronová o řeckém skandálu s falšováním ekonomických dat

Podobného názoru je i Stanislava Hronová, prorektorka pro vědu a výzkum pražské Vysoké školy ekonomické.

"V Evropské unii i v Evropě je záměrná manipulace s daty prakticky vyloučena. Každý statistický úřad členských zemích EU musel při vstupu do Unie doložit věrohodnost svých statistických postupů. Musí dodávat svá makroekonomická data do Eurostatu, a ten je pak zpětně potvrzuje. V EU je tedy kontrola vnitřní i vnější. Pokud šlo v Řecku o záměrnou manipulaci s daty, což není dosud přesně doloženo, tak to byla otázka ovlivňování ze strany politické moci. Jinak se to vysvětlit nedá," vysvětlila Hronová.

Dodala, že také v Česku je něco takového vyloučeno, protože Český statistický úřad je politicky nezávislý a jeho metodika byla podrobena hned několika nezávislým auditům.

Finanční trhy Řecko potrestají

Podle Marka finanční trhy Řecko za manipulaci s daty "potrestají", a to tak, že bude muset zvýšit výnosy svých státních dluhopisů.

Falšování dat je podle něj časté hlavně v rozvíjejících se zemích, kde s tím trh již počítá, a proto se tamní akcie či dluhopisy již předem obchodují s určitým diskontem, který zahrnuje právě tato rizika.

"Řecko ale není ale vnímáno jako rozvíjející se země, nýbrž jako vyspělá země, a proto je tato zpráva tak překvapivá," shrnul Marek.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme